Benkey koppelt vermogend individu aan vastgoedprofessional

Benkey koppelt vermogend individu aan vastgoedprofessional

Redactie Baaz
Een nieuw fintech-platform koppelt vermogende particulieren rechtstreeks aan vastgoedprofessionals die financiering zoeken voor hun vastgoedproject. Benkey is het antwoord op de terugtrekkende beweging die de Nederlandse banken maken op de Nederlandse vastgoedmarkt. Benkey heeft tijdens de pilotfase van drie maanden reeds voor 150 miljoen euro aan kredietaanvragen te verwerken gekregen.

Fintech-bedrijf Benkey is een initiatief van het succesvolle ondernemerstrio Mark Gerhards (37), Daan Smit (31) en Rory Bertram (37). Gerhards verdiende zijn sporen onder andere bij CapGemini, Rabobank en BinckBank. Daan Smit stond aan de wieg van Brandfirm ‘best digital agency’, FD Gazelle winnaar 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020. Rory Bertram is telg van de vijfde generatie van een zeer succesvolle ondernemersfamilie, sinds 1890.

Vliegende start

De oprichters Mark, Daan en Rory kennen elkaar van jongs af aan en kwamen enkele jaren geleden op het idee om hun drie zakelijke disciplines bij elkaar te brengen voor het bouwen van een nieuw bedrijf. Het driemanschap is na ruim een jaar voorbereiding en in goed overleg met de AFM in december vorig jaar in stilte begonnen, maar maakte meteen een vliegende start door de enorme vraag aan zowel de aanbod- als vraagzijde.

“De beurzen staan nu hoog in tijden van crisis. Er zijn weinig andere beleggingsproducten waar je een mooi rendement kunt halen met voldoende zekerheden”, aldus medeoprichter Rory Bertram. “Wij denken met Benkey het antwoord te hebben gevonden, zeker ook om verstandig vermogen te spreiden.” De looptijd van de leningen is zes maanden tot drie jaar. Investeerders ontvangen een rendement tussen de 5 en 9 procent per jaar, afhankelijk van het risicoprofiel. 

Feitelijk financieel kerngezond

Benkey biedt een oplossing voor zakelijke vastgoedprojecten die onterecht moeite hebben om financiering los te krijgen bij reguliere banken. Volgens de oprichters van Benkey komt dat doordat een grote bank niet in staat om de tienduizenden financieringsaanvragen die men op jaarbasis ontvangt stuk voor stuk met aandacht te beoordelen. Om de risico’s te managen worden er daarom strenge eisen gesteld, waardoor veel aanvragen worden afgewezen.

Volgens Benkey zijn veel van deze financieringsaanvragen echter feitelijk financieel kerngezond. Daarom biedt Benkey de partijen die op zoek zijn naar financiering van degelijke zakelijke vastgoedprojecten de mogelijkheid om, na een kwalitatieve screening van het project, direct in contact te komen met investeerders, waardoor financiering ineens wel mogelijk wordt. 

Exclusieve investeringskansen

“Wij bieden vermogende particulieren exclusieve investeringskansen via het Benkey platform, die normaliter alleen zijn weggelegd voor mensen met de juiste contacten in het vastgoed. Wij bieden een ingang in dit netwerk middels ons platform. Een netwerk waar je anders niet snel tussen kan komen. Wij screenen de investeringskansen en presenteren alleen de goede casussen aan onze investeerders”, aldus mede-oprichter Rory Bertram. “De investeerders die zich hebben aangemeld, kunnen te allen tijde zelf bepalen of ze in een vastgoedproject willen investeren. Die beslissing ligt per project altijd in handen van de vermogende particulier zelf”. Investeren kan vanaf 100.000 euro.

De Benkey-oprichters hebben een team van senior adviseurs aangesteld, dat de objecten mede beoordeelt en het fintech-bedrijf de komende jaren zal begeleiden. In dit team zitten onder meer voormalig ABN Amro-bankiers en oprichters van Dutch Debt Advisors Jeroen Smit en André Kok. Frank Eggink, voormalig CFO van Damen Shipyards Group, zit in de advisory board. 

Over Benkey

Benkey is het eerste Nederlandse fintech-platform dat vermogende particulieren rechtstreeks koppelt aan vastgoedgoedprofessionals. Benkey beoordeelt de financiering anders en ze is niet gebonden door de restricties van de banken. Benkey kiest voor een radicaal transparante aanpak en ze werkt met vijf zekerheden. Een: inbreng kredietnemer minimaal 20 procent eigen geld. Twee: investeerder verkrijgt eerste recht op hypotheek door rechtstreekse hypotheekakte tussen investeerder en kredietnemer. Drie: de kredietnemer tekent mee in privé. Vier: Benkey screent en beoordeelt elk object. Vijf: optioneel kan Benkey het debiteurenrisico overnemen. Benkey is een initiatief van drie jonge ondernemers met ieder hun eigen specialisme (vastgoed, tech, finance): Mark Gerhards, Daan Smit en Rory Bertram. De drie oprichters hebben de afgelopen jaren het fintech-concept ontwikkeld om met een soft-launch per december 2020 van start te gaan met Benkey.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie