Ben je ondernemer en beleg je al?

Redactie Baaz
Als je een onderneming hebt komt er een moment dat je waarschijnlijk in aanraking gaat komen met beleggen. Of je een grote of kleine onderneming hebt, het maakt in dit geval niet uit. Als je een kleine onderneming hebt is het moment dat je gaat nadenken over je pensioen het moment dat je met beleggen in aanraking komt. Bij een grote onderneming kan het bijvoorbeeld bij de start van het bedrijf zijn als je de financiering wilt rondmaken en investeerders zoekt.

Er zijn een aantal vragen die niet direct te beantwoorden zijn. Wat kan je als ondernemer het beste met je vermogen doen? Waar haal je een succesvol rendement vandaan als succesvolle ondernemer? Ben je als goede ondernemer ook een goede belegger? Daarvoor is wat meer achtergrond informatie nodig.

De combinatie succesvol beleggen en succesvol ondernemen

Ben je zelf een actieve belegger dan volg je de financiële markt waarschijnlijk op de voet. Je kiest aan het begin een strategie en probeert deze zo lang en goed mogelijk te volgen. Kijkend naar een ondernemer heeft deze ook een ondernemingsplan waarin een strategie uitgeschreven staat om zoveel mogelijk te verkopen. Je bent continu bezig met het signaleren van kansen en bedreigingen in de markt. Ondanks dat je een heel goed hebt nagedacht over de strategie is het nog altijd de vraag of deze aanslaat bij de doelgroep. Wil de doelgroep wel de producten aanschaffen die jij verkoopt? Ben jij daadwerkelijk het juiste bedrijf om die tv aan te schaffen of is er een concurrent met een ultieme klantenservice? Een goede analyse, navraag doen bij een specialist en het bijhouden van het resultaat zijn belangrijke onderdelen om tot een goed resultaat te komen. Tussentijds kan het voorkomen dat je strategie moet worden aangepast. Dit soort dingen geven de overeenkomsten tussen ondernemen en beleggen goed weer.

Zowel een belegger als een ondernemer maakt gebruik van specialisten en volgen een strategie om het meeste succes te behalen. Daarnaast is het als ondernemer belangrijk het hoofd koel te houden in volatiele tijden en moet hij risico’s durven nemen. Op basis hiervan zou je kunnen stellen dat ondernemers zeer succesvolle beleggers kunnen zijn. Daarbij kan een succesvolle ondernemer zijn winst meer waard laten worden door het te beleggen. Daar komt ook gelijk de uitdaging om de hoek: tijd en kennis.

Verstand van zaken?

Ben je druk met je onderneming en heb je weinig tot geen tijd om de markt te volgen of heb jij het verstand niet om zelf te beleggen? Je hoeft als ondernemer niet per se goed te zijn in beleggen, je kan hier ook een specialist bij betrekken. Als je de juiste mensen om je heen verzameld die je kunnen ondersteunen kan je nog steeds tot een goed resultaat komen. Koppel het terug naar je onderneming waarbij je waarschijnlijk een accountant in dienst hebt. Als je zelf ondernemer bent wil je je helemaal niet bezig houden met de boekhouding. Door dit uit te besteden blijft er meer tijd over voor hetgeen waar je echt goed in bent: ondernemen.

Datzelfde is aan te raden voor je beleggingen. Want ook dat kun je overlaten aan een specialist, die mogelijk het succes van je onderneming versterkt met succesvolle beleggingen. Wanneer je geen verstand hebt van beleggingen, kan het daarom handiger zijn te kiezen voor vermogensbeheer, een partij die jou geld beheerd en belegd.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie