Beleggingskansen in 2024: Ontdek de potentie van ondergewaardeerde waardeaandelen

Beleggingskansen in 2024: Ontdek de potentie van ondergewaardeerde waardeaandelen

Redactie Baaz

Beursjaar 2023 moest het jaar van herstel worden. Door de oorlog in Oekraïne en toenemende grondstofprijzen gecombineerd met hoge inflatie, waren de aandelen in 2022 flink in waarde gedaald. In 2023 heeft de aandelenmarkt een opmerkelijk herstel doorgemaakt, gedreven door essentiële factoren zoals de opleving van de technologiesector, de groei van de halfgeleiderindustrie en gunstige economische vooruitzichten. Beleggers hebben daardoor een optimistische houding behouden. In 2024 staan beleggers voor nieuwe uitdagingen en kansen in de financiële markten. De S&P 500 en de markten zullen naar verwachting blijven stijgen door de mogelijke renteverlaging medio 2024, te midden van een vertragende inflatie en een aanhoudend sterke economie. Of je nu een ervaren investeerder bent of net begint, de volgende tips bieden waardevolle inzichten om je te helpen navigeren door de complexiteit van de beleggingswereld en je strategie te optimaliseren. 

 

Blijf op de hoogte en pas je aan 

Het beleggingslandschap verandert voortdurend, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van economische gebeurtenissen, markttrends en geopolitieke ontwikkelingen zoals de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit nieuws heeft invloed op de wereldwijde financiële markten en is hierdoor ook van invloed op beleggingen. Door beleggingsstrategieën aan te passen aan veranderende marktomstandigheden bescherm je jouw portefeuille en benut je je kansen beter. 

Focus op kwaliteit belangrijker dan groei 

Inflatie en rentetarieven zullen waarschijnlijk ook in 2024 de twee belangrijkste katalysatoren van de markt blijven. In een omgeving met stijgende rente zullen bedrijven van hoge kwaliteit met sterke fundamentele waarden het waarschijnlijk beter doen dan aandelen van groeibedrijven die gevoeliger zijn voor rentewijzigingen. Pluspunten zijn dan gezonde balansen, solide winstgroei en sterke managementteams. 

Overweeg waardeaandelen 

Waardeaandelen, die doorgaans ondergewaardeerd zijn ten opzichte van hun intrinsieke waarde, kunnen in 2024 aantrekkelijke beleggingskansen bieden. Naarmate de economie vertraagt en de rente stabiliseert, kunnen waardeaandelen beter presteren dan groeiaandelen. 

Omarm duurzaam en sociaal beleggen 

In 2024 blijft de nadruk op duurzaamheid zich voortzetten. Een van de gestelde doelen uit de recente klimaattop, COP28, is dat de wereldwijde productie van hernieuwbare energie tegen 2030 is verdrievoudigd. Investeren in ESG-conforme bedrijven (Environmental, Social, Governance) kan financiële voordelen opleveren en de portefeuille van een belegger in lijn brengen met zijn maatschappelijke waarden. 

Zorg voor een langetermijnperspectief 

Kortetermijnmarktfluctuaties mogen de langetermijnplannen van beleggers niet verstoren. Beleggers richten zich op hun langetermijndoelen en vermijden impulsieve beslissingen op basis van de marktvolatiliteit. 

Regelmatig evalueren en herbalanceren 

Beleggers kunnen het beste regelmatig hun portefeuille evalueren en hun activaspreiding herbalanceren om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met hun huidige risicotolerantie en financiële doelen. Regelmatig herbalanceren helpt om de portefeuillediversificatie te behouden en het risico te verminderen. 

Spreiding van de portefeuille 

Diversificatie is een van de belangrijkste principes van beleggen. Het houdt in dat fondsen worden verdeeld over verschillende activaklassen, zoals aandelen, obligaties en onroerend goed, en over verschillende sectoren binnen elke activaklasse. Dit verlaagt het totale risico en beschermt de portefeuille tegen marktdalingen. In tijden van economische instabiliteit wordt dit nog belangrijker.

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prestaties uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten.   

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie