Behandelen van aangezichtspijn veroorzaakt door stress

Behandelen van aangezichtspijn veroorzaakt door stress

Redactie Baaz

Stress kan heel veel aandoeningen met zich meebrengen. Vaak gaat stress gepaard met pijn, zoals lage rugpijn, pijn in de schouders en aangezichtspijn. Aangezichtspijn (in dit geval trigeminusneuralgie) bestaat uit een scherpe, vaak kort aanhoudende pijnscheut in het gezicht. Dat is heel naar en kan je zeer angstig maken. Maar dat versterkt eigenlijk weer een nieuwe aanval van aangezichtspijn. Het is mogelijk om deze vorm van stresspijn te behandelen.

Pijn in het aangezicht

Aangezicht is een ander woord voor je gezicht of gelaat. Oftewel de voorkant van het hoofd. Tot je aangezicht behoren je neus, voorhoofd, wangen, oren, wenkbrauwen, ogen, neus, mond, kin en de zichtbare tanden. Aangezichtspijn betekent dus dat je in het gezicht pijn ervaart. Dit kan zowel aan de kant van de huid als in de kaak of oren zijn. Er zijn verschillende vormen van aangezichtspijn. Zo kan het een symptoom zijn van een ontsteking in het aangezicht (denk hierbij aan een ontstoken wortelkanaal of oorpijn) of een flinke verkoudheid. Zelfs vrieskou, tandenknarsen of het opeenklemmen van de kaken kan aangezichtspijn veroorzaken. Hierbij houdt de aangezichtspijn vaak constant aan en het verdwijnt als de onderliggende oorzaak is behandeld. Bij trigeminusneuralgie is de aangezichtspijn zelf de aandoening en dat kan alleen met een aangezichtspijn behandeling worden verholpen. In dit artikel bespreken we vooral deze vorm van aangezichtspijn.

 

Symptomen aangezichtspijn

Trigeminusneuralgie is een vorm van zenuwpijn in het gezicht. Het komt vaak voor aan een zijde van het gezicht en uit zich als een enorme, heftige pijnscheut. Deze kan je voelen in het voorhoofd, bovenkaak, onderkaak, lippen, neus en zelfs je tong. Naast pijn kan er een tintelende sensatie ontstaan. De pijnscheut kan seconden tot enkele minuten aanhouden en daarna net weer zo plotseling verdwijnen als het op kwam zetten. Het is geen migraine of clusterhoofdpijn, aangezien deze vormen van pijn langer aanhouden.

 

Zenuwpijn

Aangezichtspijn veroorzaakt door trigeminusneuralgie heeft alles te maken met de nervus trigeminus. Dit is de vijfde hersenzenuw en die zorgt ervoor dat je gevoel hebt in het aangezicht. Dankzij deze zenuw voel je iedere streling op je gezicht, de sensatie van een kus op je lippen, de kou en de zon. Deze zenuw vertakt zich in drie takken waarbij iedere tak zijn eigen taken uitvoert. Tak 1 verzorgt het gevoel in het voorhoofd en de ogen, tak 2 neemt het gevoel van het middelste deel van het gezicht voor zijn rekening (wangen, neus, bovenkaak, neusbijholten en bovengebit) en tak 3 gaat over de kin, ondergebit, je tong en onderkaak. De derde tak stuurt daarnaast de spieren aan, zodat je kunt kauwen, praten en dergelijke. Wanneer de vijfde hersenzenuw zwaar overprikkelt raakt, dan kan deze klachten van zenuwpijn veroorzaken; de symptomen van aangezichtspijn. De zenuwpijnaanval in het aangezicht kan worden gestart door verschillende triggers. Kou bijvoorbeeld, maar ook praten, kauwen en slikken of het aanraken van een specifiek deel van het gezicht kunnen de pijnaanval uitlokken.

 

Stress als boosdoener

Waar komt die aangezichtspijn en overprikkeling van de vijfde hoofdzenuw eigenlijk vandaan? Meestal ligt (emotionele) stress ten grondslag aan de overprikkeling. Bijvoorbeeld door continue bepaalde spieren in het gezicht aan te spannen of de kaken opeen te klemmen. Hierdoor raken zij overbelast en kunnen er zogeheten microverkrampingen ontstaan. Deze microverkrampingen zorgen er op hun beurt voor dat de bloedtoevoer even wordt geblokkeerd en er er geen of nauwelijks zuurstof wordt aangevoerd. De zenuwen raken hierdoor geïrriteerd waardoor de typische pijnsignalen afgegeven worden.

 

Stress voorkomen

Het is mogelijk om stress en werkstress te voorkomen door goed op de signalen te letten. Stress kan worden veroorzaakt door een hoge werkdruk. Door ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde taken, geef je jezelf ruimte om andere taken te vervullen en de stress te verminderen. Ervaar je stress in de werkomgeving dan is het goed om daar met een vertrouwenspersoon over te praten. Hij of zij kan je helpen om lekkerder in je vel te zitten op het werk.

 

Behandeling van aangezichtspijn

Bij chronische pijn wil je vaak naar pijnstillers grijpen, maar aangezichtspijn wat veroorzaakt wordt door langdurige blootstelling aan emotionele stress kan beter op een andere wijze worden behandeld. Deze pijnvorm is namelijk een psychofysiologische reactie op hevige emoties. Dit betekent dat een psychische vorm van stress doorwerkt in lichamelijke (fysiologische) pijnklachten. Door de oorzaak die achter de pijnscheuten schuilgaat aan te pakken, zullen de aangezichtspijnaanvallen steeds minder worden, omdat de zenuwen niet meer overprikkelt raken. Je leert om te gaan met je emoties en deze uiteindelijk te verwerken om zo stressvrijer door het leven te gaan.

foto : averie woodard

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie