Bedrijven geven meer uit aan Research en Development

Bedrijven geven meer uit aan Research en Development

Redactie Baaz

Bedrijven, publieke onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs gaven in 2015 samen ruim 13,6 miljard euro uit aan Research en Development (R&D).

Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor. De uitgaven aan R&D stijgen al enkele jaren licht. Dat meldt CBS.

De Research & Development-uitgaven waren vorig jaar goed voor ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat percentage ligt vrijwel even hoog als voorgaande jaren. Bedrijven gaven met 7,5 miljard euro het meeste geld uit aan R&D. Publieke onderzoeksinstellingen gaven samen ruim 1,6 miljard euro uit aan R&D, het hoger onderwijs bijna 4,4 miljard euro.

Het grootste deel van de R&D-uitgaven bij bedrijven, 57 procent, wordt gedaan door de sector industrie. R&D is in de industrie technischer van aard. Uitgaven aan apparatuur en laboratoria zijn hoger dan bij diensten. Dienstverleners zijn goed voor 37 procent van de R&D-uitgaven van bedrijven.

Type Research en Development-onderzoek

R&D-uitgaven bij bedrijven waren in 2015 voornamelijk gericht op toegepast onderzoek en experimentele ontwikkeling (90 procent). Zo’n 10 procent van de uitgaven ging naar fundamenteel onderzoek. Dit soort onderzoek is gericht op de vergroting van wetenschappelijke kennis, bijvoorbeeld het zoeken naar een allesomvattende theorie in de natuurkunde of het ontrafelen van biologische mechanismen. Toegepast onderzoek richt zich op het maken van (nieuwe) producten of medicijnen of bijvoorbeeld naar de reductie van CO2-uitstoot.

Publieke researchinstellingen geven relatief veel meer uit aan fundamenteel onderzoek dan bedrijven, namelijk 25 procent, maar nog steeds gaat het leeuwendeel (75 procent) naar toegepast onderzoek en experimentele ontwikkeling.

Technische wetenschappen en natuurwetenschappen

Bijna 80 procent van alle bedrijfsuitgaven aan R&D wordt gedaan op het gebied van technische wetenschappen (zoals bouwkunde, technische natuurkunde en werktuigbouwkunde) en natuurwetenschappen (zoals biologie, sterrenkunde, wiskunde en informatica).
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie