Bedrijfssoftware Microsoft wordt toegankelijker

Redactie Baaz
Ondernemers kunnen bedrijfslogistieke processen met een zogeheten Enterprese Resource Planning-pakket beheren. De ERP-software van Microsoft zal een betere aansluiting op Microsoft Office gaan krijgen.

Microsoft startte drie jaar geleden onder het label 'Microsoft Dynamics' met een nieuwe business-applicatiereeks met als vlaggenschip het ingekochte programma Navision dat al een redelijke naam had als ERP-paket.

Microsoft is weliswaar de grootste leverancier van besturingssystemen (Windows) en kantoorprogramma's (Office). Maar in de markt voor bedrijfssoftware kan het bij wijze van spreken nog geen deuk in een pakje boter slaan; daar heersen Oracle en SAP.

Antwoord
Microsoft gebruikt nu zijn traditionele sterkte - een gebruiksvriendelijke interface - om zijn grote concurrenten in de ERP-markt van antwoord te dienen. Microsoft wil daartoe zijn Dynamics bedrijfssoftware voor ERP en CRM (welke staat voor klantinformatiebeheer), beter laten aansluiten op de Office- en SharePoint-applicaties.

Met SharePoint plaatst een bedrijf zijn essentile informatie in een beveiligde gedeelde webruimte, zodat applicaties en medewerkers er vanaf verschillende systemen en plekken mee kunnen werken. Ook samenwerken (tussen verschillende projectteams of afdelingen) wordt zo makkelijker.

Toekomstplannen
Op een gebruikersconferentie voor Microsoft Dynamics gaf Microsoft een schets van de toekomstplannen. De Dymanics-applicaties blijven voorlopig losse applicaties (modules) die werken op basis van Windows Server (een plan voor verdere integratie is afgeblazen), maar er komt binnenkort wel nieuwe software beschikbaar die eindgebruikers makkelijker laat (samen)werken met de centraal opgeslagen gegevens: de Microsoft Dynamics Client for Microsoft Office and SharePoint Server. Dit nieuwe hulpprogramma maakt de Dynamics-gegevens direct aanroepbaar vanuit Microsoft Office. Een mailing of een brief kan daarmee bijvoorbeeld veel makkelijker worden verstuurd naar nieuw ingeschreven klanten in de klantendatabase; medewerkers hoeven niet heen en weer te schakelen tussen Office-pakket en ERP-programma.
Ook krijgen ondernemers de mogelijkheid om bijkomende toepassingen te laten ontwikkelen die gegevens uit de Dynamics-software halen. De software kost 195 dollar per gebruiker voor een basisversie of 395 dollar voor een uitgebreidere versie.

Toespraak Balmer
In een toespraak op de conventie gaf CEO Steve Ballmer toe dat Dynamics de ERP-marktleiders niet kan evenaren op het vlak van functionaliteit. De kracht zit volgens Balmer in de gebruiksvriendelijkheid. Wel worden er nieuwe versies van de applicaties in de Dynamics-lijn aangekondigd. Er komen nieuwe versies van Dynamics NAV (Navision), Dynamics SL (Solomon) en Dynamics GP (Great Plains). Het nieuwe Dynamics NAV 5.0 biedt onder meer compatibiliteit met Windows Vista en integratie met Office 2007.

Info: www.microsoft.com/dynamics


afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie