Bedrijfspandhypotheek aanvragen? Hier moet je rekening mee houden
aspecten die komen kijken bij het aanvragen van een bedrijfspandhypotheek

Bedrijfspandhypotheek aanvragen? Hier moet je rekening mee houden

Redactie Baaz

Steeds meer ondernemers willen een hypotheek voor hun bedrijfspand afsluiten

Het aantrekkelijke aan vastgoed is dat de risico’s beperkt zijn, waardoor er vaak wel mogelijkheden zijn voor financiering. Bovendien zijn soms de maandelijkse hypotheeklasten lager dan de huurlasten. Maar waar moet u op letten als u een bedrijfspandhypotheek aanvraagt? 

Bent u ondernemer en zoekt u naar mogelijkheden om uw bedrijfspand te financieren? Het is belangrijk om goed na te denken over welke lasten u zelf kunt dragen en wat u aan eigen geld kunt inbrengen om het pand te financieren. Ga ook na welke rentetarieven er gehanteerd worden in de markt, hoeveel u moet aflossen en of er mogelijkheden zijn om tussentijds boetevrij af te lossen. Tussentijds kunnen aflossen betekent voor u als ondernemer een stuk extra flexibiliteit. Mogelijk is een van de partijen in de markt die een bedrijfspandhypotheek aanbiedt en waarbij u de mogelijkheid heeft om boetevrij af te lossen. De hypotheek voor een bedrijfspand van Mogelijk is met of zonder intermediair af te sluiten en kent een looptijd van 3 maanden tot 30 jaar. 

Waarde van het vastgoed

Bij een bedrijfspandhypotheek draait het primair om de waarde van het vastgoed. Dat vormt immers het onderpand voor de lening die wordt verstrekt. Een lening ter hoogte van zo’n 65% - 70% van de waarde van het vastgoed is relatief eenvoudig te realiseren. Dan moet u als ondernemer wel een substantieel bedrag aan eigen geld inbrengen.

Rekenvoorbeeld

Een ondernemer heeft een pand op het oog met een marktwaarde van € 600.000,- en kan vanuit de onderneming of door herfinanciering € 180.000,- aan eigen middelen inbrengen. De leensom voor een bedrijfshypotheek bedraagt dan 70% van de waarde van het pand, zijnde € 420.000,-. Het is verstandig om goed in de gaten te houden wat de maandlasten worden. Met de quickscan kunt u eenvoudig de hoogte van uw zakelijke hypotheek berekenen en ziet u direct wat uw maandlasten zijn bij een bepaalde leensom. 

Alternatieve financiers

Banken zijn doorgaans niet erg happig op dit soort relatief kleine financieringen. Gelukkig zijn er alternatieve financiers op de markt die hier anders tegenaan kijken. Steeds meer ondernemers weten de weg naar alternatieve financieringen te vinden. Denk aan crowdfunding of private investeerders die ondernemers willen financieren. Het geld voor de financieringen die bijvoorbeeld bij Mogelijk worden verstrekt komt van private investeerders die hun vermogen willen laten renderen. Zij kunnen vanaf € 50.000,- investeren in zakelijke hypotheken van ondernemers. Mogelijk fungeert als platform en bemiddelaar tussen de ondernemers en investeerders. Ondernemers kunnen eenvoudig achterhalen wat zij kunnen lenen door het invullen de quickscan. 

Koop vaak voordeliger dan huur

Van belang is dat u vooral niet met uw plannen blijft rondlopen. Er is voor ondernemers vaak veel meer mogelijk wat betreft financieringen dan op het eerste gezicht lijkt. Vele ondernemers gingen u al voor en hebben enorme kosten weten te besparen door uiteindelijk een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie