Bedrijf verkopen in trek bij ondernemers

Jordi Smit
Ondernemers willen hun bedrijf verkopen om te profiteren van hoge prijzen op de overnamemarkt, ook als ze dit eerst niet van plan waren. Dat blijkt uit een analyse die adviesbedrijf EY voor het Financieel Dagblad heeft gemaakt van meer dan tweeduizend overnames tot een waarde van 500 miljoen euro in de afgelopen drie jaar.

Bedrijf verkopen in trek

Ondanks dat minder bedrijven te koop staan dan er kopers zijn, is er geen daling te vinden in het aantal transacties van organisaties die hun bedrijf verkopen. De overnamemarkt is echter zo goed dat ondernemers die voorheen hun bedrijf wilden behouden, nu wel hun bedrijf verkopen. Hierdoor blijft het aantal overnames op peil.

Geluk beproeven

‘We waren voorbereid op een afkoeling van de markt’, zegt Jeroen Valk, hoofd van de afdeling fusies en overnames van EY, tegen het FD. ‘Maar het blijft ontzettend druk. Dat heeft een hele klassieke reden: nu de markt goed is, zijn er ondernemers die hun geluk willen beproeven. Ze denken dat ze een goede prijs kunnen krijgen.’

LEES OOK: Bedrijf verkocht en dan?

Sectoren bedrijf verkopen

Bedrijven in de sectoren technologie, media en telecom zijn het meest in trek. Veel bedrijven hebben te maken met snelle technologische veranderingen en zijn daarom op zoek naar technische kennis en werknemers. Die kunnen ze zelf proberen aan te trekken, maar het gaat sneller als ze een bedrijf met de gewenste kennis overnemen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi