Baaz #100: Fairphone 3+

Baaz #100: Fairphone 3+

Redactie Baaz

Fairphone maakt smartphones. En maak je smartphones, dan neem je het op tegen de gevestigde orde. Namen als Apple, Samsung en OnePlus zijn niet meer weg te denken uit de broekzak. Precies daarom doet Fairphone het anders. Duurzaamheid is geen doelstelling, maar feit. Het Amsterdamse tech-bedrijf bemoeit zich met elke schakel van de productieketen. Bijdragende fabrieksmedewerkers ontvangen een leefbaar loon. Elk onderdeel van de smartphone is vervangbaar, waardoor het product langer meegaat en minder snel op de schroothoop belandt. Meer dan 100.000 gebruikers zijn overstag. Jij ook?

Hoe langer je met je telefoon doet, hoe kleiner de ecologische voetafdruk zal zijn. Fairphone ontwerpt modulair, wat reparatie vergemakkelijkt. Is de hoofdtelefooningang kapot, dan koop je geen nieuw model, maar vervang je het onderdeel. Hetzelfde geldt voor een batterij, beschermingslaag, enzovoorts. Dit ontwerp is uniek: geen enkele andere fabrikant draagt zo veel zorg voor de vervangbaarheid van onderdelen.

Het maken van een smartphone vergt behoorlijk wat grondstoffen. Fairphone communiceert transparant over de herkomst van materialen. Gebruikte grondstoffen worden zoveel mogelijk uit gerecycled materiaal gewonnen. De resulterende producten doen niet onder voor smartphones van een grote naam. Qualcomm voorziet in de processoren, kwalitatieve camerasensoren zijn aanwezig.

Artikel vervolgt onder de afbeelding.

Via nauw contact met producerende partners draagt Fairphone zorg voor de arbeidsomstandigheden van personen in elke laag van de productieketen. Een leefbare vergoeding, groeimogelijkheden, gezondheid, veiligheid en werkgeluk staan centraal.

Iedereen kan roepen dat die groen is. Bewijzen is een ander verhaal. Vandaar verwijzen we naar Fairphone’s website. Onder de ‘Business’-sectie van fairphone.com vind je een link naar het impactreport uit 2020. Ook werp je een blik op de duurzaamheidscertificaten die Fairphone heeft ontvangen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie