AWVN wil verplichte AOV voor zzp'ers

ZZP
Jordi Smit
De werkgeversorganisatie AWVN presenteert maandag een plan om alle werkenden aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te helpen. Ook zzp'ers worden met het plan gedwongen een AOV te nemen.

Onderzoek in opdracht van AWVN

Dat zegt directeur Harry van de Kraats maandag tegen dagblad Trouw. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde eerder dit jaar al dat in 2016 slechts 19 procent van de 900.000 zzp'ers verzekerd was teegen arbeidsongeschiktheid. Een deel van de zzp'ers lost dit op door zelf geld opzij te zetten voor ziekte of langdurige uitschakeling op de arbeidsmarkt. Toch heeft zeker 30 procent de financiële ruimte niet om dat te doen, blijkt uit onderzoek van economisch bureau SEO, in opdracht van de AWVN.

Aantal verzekerden teruggelopen

De afgelopen jaren is het aantal verzekerde zzp'ers teruggelopen. In 2011 betaalde nog ruim 23 procent van de zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vooral de hele jonge en de oudere zelfstandigen zijn minder vaak verzekerd. In de middencategorie gebeurt het wat meer. AWVN-directeur Harry van de Kraats: 'De groep werkenden die niet verzekerd is, wordt steeds groter. Ondertussen tikt de tijdbom verder. Willen we dat als Nederland?'

LEES OOK: Hoe zit het met ZZP’ers en hun pensioen?

Sectoren

Wat betreft sectoren verzekeren vooral de zzp’ers in de bouw zich tegen het risico op arbeidsongeschiktheid. In die branche heeft circa een derde van de zzp’ers zo’n polis. Ook het aandeel zelfstandigen dat een lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening ging in de onderzochte periode omlaag. In 2016 betaalde ongeveer een tiende van de zzp’ers zo’n lijfrentepremie tegen dik 13 procent in 2011.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi