Autoverzekering 3.0: Pay How You Drive wordt de toekomst
Pay How You Drive wordt de toekomst

Autoverzekering 3.0: Pay How You Drive wordt de toekomst

Redactie Baaz

Wie zich iedere ochtend in de spits waagt, kan er over meepraten: tussen pakweg 07.00 en 09.30 uur is het gevaarlijk druk op de Nederlandse snelwegen. Juist tijdens die tijdstippen gebeuren daardoor veel ongelukken.

Gelukkig hebben we steeds vaker de keuze de spits te mijden. Dankzij nieuwe technologieën als telepresence en videoconferencing is het steeds minder nodig om tijdens kantoortijden fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Dat verlicht niet alleen de druk op de spits, maar voorkomt ook ongelukken. Dat vraagt om een nieuw soort autoverzekering die dat gedrag stimuleert.

Hetzelfde principe

Veel autoverzekeringen werken al jaren volgens hetzelfde principe. Je betaalt maandelijks een premie, waarmee je jezelf indekt tegen onvoorziene schade. Verzekeraars maken daarbij onderscheid: waar iemand woont en wat voor type auto hij of zij rijdt. Wie meer jaren schadevrij rijdt, betaalt minder premie. Die redenering is echter allesbehalve waterdicht. Iemand kan bijvoorbeeld expres schade achterhouden, uit angst de no-claim-korting te verliezen. Bovendien kent iedereen het cliché: resultaten uit het verleden....

Frisse wind

Inmiddels zijn de eerste frisse winden gaan waaien in de autoverzekeringsbranche. De eerste autoverzekeringen die individueel gedrag lieten meewegen, werkten op basis van het 'Pay As You Drive'-principe. Daarbij wordt de premie mede bepaald op basis van het aantal afgelegde kilometers. Dat geeft al een wat eerlijkere risicoinschatting, maar vertelt niet het hele verhaal. Het is een kwantitatieve indicatie, maar zegt niets over de kwaliteit van iemands rijstijl. Rijd je maar twintig kilometer per maand, maar wel als een gek, dan is het de vraag of je premiekorting wel zo fair is.

Versie 3.0: Pay How You Drive

Het is daarom de hoogste tijd voor een verzekering die niet alleen het aantal afgelegde kilometers als indicator neemt, maar ook de rijstijl. Een dergelijk concept heet 'Pay How You Drive', let op het belangrijke verschil in het tweede woord. De grondgedachte: wie veilig rijdt, betaalt minder. Verzekeraars plaatsen daarbij een kastje in de auto dat rijeigenschappen als tijdstip op de weg, afgelegde kilometers en acceleratie- en remgegevens meet. Spits mijden is veilig rijgedrag, net als geleidelijk accelereren, remmen en het vermijden van de nachtelijke uren.

Eerste stappen

In de VS en Engeland is premiebepaling op basis van Pay How You Drive al heel normaal. De Nederlandse autoverzekeringsbranche maakt inmiddels zijn eerste stappen in die richting. Een dergelijke verzekering is bijvoorbeeld myJINI, waarbij veilig rijden wordt beloond met premiekorting en extra's als tegoed op een brandstofpas. Pay How You Drive heeft de toekomst. Zeker wanneer auto's steeds vaker worden toegerust met veiligheid verhogende technologieën. Denk aan (deels) zelfrijdende auto's of auto's die ingrijpen als een ongeluk dreigt. Die technieken zullen niet alleen risico's op een ongeluk drastisch inperken, maar oude verzekeringsmodellen ook hopeloos achterhaald maken.

Autoverzekering afsluiten

Wil je je nieuwe auto verzekeren of ben je op zoek naar een beter of goedkoper alternatief voor je huidige autoverzekering? Ga dan eens je autoverzekering vergelijken! Zo vind je binnen enkele minuten de verzekeraar met de laagste premie en beste voorwaarden voor jouw auto en ontdek je hoeveel jij kunt besparen.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie