Auto's Hyundai en Kia volgend jaar op zonne-energie

Jordi Smit
Auto's van Hyundai en Kia krijgen vanaf volgend jaar zonnepanelen om elektrisch te kunnen rijden. Dat maakt de fabrikant bekend tijdens de presentatie van een omvangrijk plan om zonne-energie toe te passen in alle toekomstige modellen.

Drie verschillende oplaadsystemen

Hyundai ontwikkelt drie verschillende oplaadsystemen die gebruikmaken van zonne-energie: een siliconen zonnepaneel, een semi-transparant zonnepaneel én lichtgewicht flexibele zonnecellen. Het siliconen zonnepaneel wordt bevestigd op het dak en laadt per dag 30 tot 60 procent van de batterij van een elektrische auto op. 

Flexibele zonnecellen

De flexibele zonnecellen integreert Hyundai in de motorkap of het dak en deze zijn eveneens bedoeld om de batterij van een elektrische auto op te laden. Deze flexibele cellen komen later op de markt. Het semi-transparante zonnepaneel is bedoeld om van auto's met  benzine- of dieselmotor milde hybrides te maken.

Oplaadsysteem Hyundai

Het complete oplaadsysteem dat Hyundai ontwikkelt bestaat uit een zonnepaneel, een regulator en een batterij. Het zonnepaneel zet het licht om in elektriciteit en produceert in de volle zon 0,1 kWh per uur. Een computergestuurd systeem controleert de maximumspanning en vertaalt dit naar een bruikbaar voltage om de batterij op te laden.

Hyundai en Kia niet de eerste

Het is overigens niet voor het eerst dat zonnepanelen in auto's worden toegepast. De Fisker Karma had ze al en ook de Toyota Prius is ermee verkrijgbaar. Mercedes paste ze jaren geleden al toe in de S-Klasse, om de motoren van het ventilatiesysteem in een geparkeerde auto draaiend te houden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi