Automatiseer je contractmanagement

Redactie Baaz
Contracten zijn één van de levensaders van je bedrijf. Toch gaat er bij veel bedrijven nog het nodige mis wat betreft contracten. Een contract opstellen en afsluiten levert nog weinig problemen op, maar bij het beheren gaat het nogal eens mis. Het komt geregeld voor dat ongewenste contracten stilzwijgend worden verlengd omdat de opzegtermijn is verlopen. Of een contract loopt af, terwijl je hier wel verder mee wilde. Wanneer jij je contractmanagement automatiseert zijn deze problemen verleden tijd.

Met het automatiseren van contractmanagement creëer je inzicht in je contracten. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het terugzoeken van contracten en bovendien is het risico dat er iets verkeerd gaat een stuk kleiner. Bij veel organisaties worden contracten door verschillende personen opgesteld en is het niet duidelijk wie de eindverantwoordelijke hiervoor is. Kleine foutjes in een contract kunnen al dure gevolgen hebben. Ook kan het handmatig opstellen van contracten leiden tot foute woordkeuzes, waardoor het contract niet rechtsgeldig is. Met het automatiseren van je contractmanagement heb jij als ondernemer geen omkijken naar deze juridische overeenkomsten.

Wanneer je contractmanagement niet goed op orde is, heeft dit de nodige financiële consequenties voor je onderneming. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je niet op tijd kunt onderhandelen over het verlengen van lucratieve contracten, waardoor je een forse omzet misloopt of dat de band met een leverancier flink beschadigd raakt. Contractmanagement software kan hierbij helpen door je op tijd een melding te gegeven zodat je deze problemen eenvoudig voor kan zijn. 

Bij geautomatiseerde contractmanagement, werk je het hele proces rondom contracten af vanuit één centrale plek. Je kan eenvoudig de voortgang van nieuwe contracten volgen en je ontvangt een herinnering als een contract bijna verloopt. Zo ben je nooit meer te laat voor belangrijke deadlines. Bijkomend voordeel is dat je bij onderhandelingen over nieuwe of verlenging van bestaande contracten altijd de meest actuele versie bij de hand hebt. Wanneer je dit proces per mail afhandelt sluipen er snel fouten in, die vervolgens lastig traceerbaar zijn.

Samenvattend neemt geautomatiseerde contractmanagement je een hoop werk uit handen, waardoor je veel meer tijd overhoudt voor het runnen van je onderneming. Deze tijd kun je gebruiken voor de groei van je bedrijf. Contractmanagement levert dus een dubbel voordeel op met het besparen van tijd en het voorkomen van onnodig hoge kosten. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie