Automatisch incasseren met Jortt

Geert van der Klugt
Boekhoudsoftware bevindt zich in een technologische stroomversnelling. Partij na partij zet druk op ontwikkeling, om het huidige aanbod twee stappen voor te zijn. Online boekhoudoplossing Jortt is daarin geen uitzondering: zo bewijst de dienst opnieuw, met functie automatisch incasseren.

Wie voorheen automatisch wilde incasseren, was afhankelijk van tijdrovende overeenkomsten met banken. Jortt overbrugt die vereiste in de recentste release. Vanaf nu kan ieder gebruiker het automatische incassoproces volledig automatiseren; van het verkrijgen van een e-mandate, tot en met het uitvoeren van de incasso -- tot tweede en derde incassopoging aan toe. Onder het mom van 'zonder ook maar één menselijke handeling', blijft Jortt de alsmaar automatischere functionaliteit van moderne boekhoudprogramma's bij.

Automatisch incasseren

De primeur wordt mogelijk gemaakt door Jortt's alternatieve afhandeling van automatische incasso's. Traditioneel worden automatische incasso's in bulk verwerkt. Jortt relateert iedere incasso aan een factuur, zodat het programma per factuur kan controleren of de automatische incasso slaagt. Mocht Jortt registreren dat dat niet het geval is, dan poogt het programma een paar dagen later een tweede of derde incasso. De keuze om automatische incasso’s individueel – niet in bulk – te verwerken, stelt het systeem in staat om bovenal nauwkeurig elk openstaand proces af te handel, zo ook bij grootgebruik. Zou een automatische incasso na drie pogingen nog niet voldaan worden, dan ontvangt de klant een betaalverzoek met een iDEAL link.

De beschreven stappen moesten in het verleden stuk voor stuk handmatig uitgevoerd worden; Jortt’s nieuwe functie staat daarmee in schril contrast, tot aan het verkrijgen van een e-mandate aan toe. Het verkrijgen en administreren van een verplichte incassomachtiging was een veelal tijdrovend onderdeel van incasseren. Met één druk op de knop stuur je nu via Jortt een incassomachtiging, ofwel e-mandate, waarna de klant zich kan legitimeren door een bedrag van € 0,01 over te maken. Gebeurt dat, dan registreert het programma de identiteit, het rekeningnummer en de bevoegdheid van de betalende. Vervolgens worden deze gegevens opgeslagen, zodat de incassomachtiging nooit meer kwijtraakt.

Automatisch incasseren is tot stand gekomen uit samenwerking van Jortt en payment service provider (PSP) Mollie. Bij Mollie horende transactiekosten worden door Jortt automatisch op rekening genomen, zodat gebruikers geen extra financieel werk ondervinden wanneer zij gebruik willen maken van de functie. Het samengaan sluit eveneens de betrokkenheid van een bank uit, waardoor je tijd – die normaal besteed zou worden aan bankcontact en regeling – bespaart. Al met al kunnen gebruikers binnen een enkele dag aan de slag.

Over Jortt

Sinds 2015 bouwt Jortt aan de nieuwe manier van boekhouden. Speciaal gemaakt voor ondernemers, waar innovatie en automatisering de overhand hebben. Hierdoor kunnen ondernemers zelf, online de complete boekhouding voeren. Beter, goedkoper en in minder tijd dan wanneer een boekhouder dit voor ze zou doen. Complexe boekhoudkundige zaken zoals de btw-aangifte, het opstellen van de winst- en verliesrekening, het opstellen van de jaarrekening en het doen van de jaarafsluiting zijn volledig geautomatiseerd in Jortt. Mede hierdoor heeft Jortt de Computable Award 'Beste ICT-leverancier voor het MKB' gewonnen. Voor meer informatie over Jortt, ga naar www.jortt.nl.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert