Auto verkopen? Dit zijn de mogelijkheden

Jordi Smit
Hoe blij je ook bent met je nieuwe auto, er komt immer een moment dat je weer afscheid moet nemen van je oude wagen en deze inruilt voor een nieuw model. Het blijft echter altijd de vraag hoe je afscheid neemt. Verkoop je de auto bijvoorbeeld aan de dealer voor de dagwaarde? Of zijn er slimmere opties te bedenken bij je auto verkopen? Wij noemen een paar mogelijkheden.

Auto verkopen tijdens inruilen

De eerste, meest bekende optie bij je auto verkopen is dat je de wagen inruilt bij de dealer waar je de nieuwe auto koopt. Het voordeel hierbij is dat je de oude auto eenvoudig achter je laat en wegrijdt. Toch zit hier ook een nadeel aan vast, want de dealer of autohandelaar zal hoogstwaarschijnlijk een stuk minder betalen dan de auto daadwerkelijk waard is. Hier zit een reden achter: de dealer moet namelijk rekening houden met kosten voor herstel, schoonmaken en garantie. Dit gaat uiteraard ten koste van de prijs.

Overigens is er wel degelijk een verschil in inruilprijs per merk, uitvoering en dealerbedrijf. Je doet er daarom verstandig aan om bij meerdere bedrijven de inruilprijs op te vragen, ook buiten je eigen regio. Op deze wijze kun je de biedingen tegenover elkaar afwegen en de slimste deal maken. Handig om te weten: een recente APK zorgt doorgaans voor een hogere inruilwaarde.

Online verkoop met veilingssite

Wil je je auto niet bij een dealer verkopen, maar ben je ook geen onderhandelaar? Dan is dit misschien een veilingssite iets voor jou. Op deze website voeg je alle informatie over je auto in en zet je er afbeeldingen bij. Vervolgens ontvang je van de veilingssite de waarde van de auto. Daarna krijgen dealers de kans op jouw auto te bieden.

Maar ook hierbij geldt: over het algemeen liggen de biedingen ver onder de marktwaarde van jouw wagen. Dit omdat er sprake is van inkoop en alle partijen aan je wagen willen verdienen. Daarbij komt dat de biedingen altijd onder voorbehoud van bezichtiging zijn. Constateert de koper bij aflevering schade of dat het voertuig anders is dan omschreven, dan kan hij zijn eerdere bod verlagen. Je bent overigens niet verplicht dit dan te accepteren.

LEES OOK: Elektrische auto's: twijfel over subsidies

Auto verkopen als particulier

Wil je de slimste deal maken? Kies er dan voor om je auto te verkopen als particulier. Begin met het bepalen van de vraagprijs door middel van de ANWB Koerslijst. Deze gratis tool geeft inzicht in de waarde, bij verkoop, inruil en veilen. Dat gebeurt op basis van de uitvoering, kilometerstand en extra’s zoals een airco, metallic lak en ingebouwde navigatie.

Uiteraard zitten er ook grote nadelen aan je auto verkopen op deze wijze. Het kost namelijk veel meer tijd en moeite dan andere vormen. Je moet namelijk de vraagprijs bepalen, foto's maken en de auto aanbieden op online advertentiesites. Daarnaast weet je niet wie je auto wilt kopen en of deze persoon te vertrouwen is.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi