Australische studenten maken HIV-pil na voor één veertigste van de prijs

Australische studenten maken HIV-pil na voor één veertigste van de prijs

Redactie Baaz

Mooi nieuws op deze Wereld Aids Dag: Martin Shkreli, directeur van het farmaceutische bedrijf dat de HIV-pil Daraprim produceert, verhoogde de prijs van het medicijn in 2015 van 13,50 naar 750 dollar. Een paar Australische studenten hebben nu een replica van de pil geproduceerd voor 20 dollar.

Studenten maken goedkope versie van absurd duur HIV medicijn Daraprim 

Een groepje studenten van de Sydney Grammar School heeft het belangrijkste ingrediënt van Daraprim, een medicijn om de symptomen van HIV te bestrijden, nagemaakt in het laboratorium van hun school. En dat is ze gelukt voor nog geen 20 dollar. Dat is 37,5 keer minder dan de prijs die, voormalig CEO van Turing Pharmaceuticals, Martin Shkeli ervoor vraagt. Shkeli verhoogde de prijzen voor anti-malaria en HIV-medicatie in 2015 met 5000 procent en zorgde daarmee voor een shock in de media.

Ronduit gestoorde prijs

In een interview met het Australische ABC News vertelt één van de studenten dat ze het project zijn gestart om de nadruk te leggen op de ronduit gestoorde prijs van het medicijn. Ze ontwikkelden de pil met hulp van Open Source Malaria, een project dat is gericht op het vinden van een remedie voor malaria dat open source principes gebruikt.

Lees ook: Bedrijven negatief over HIV-positief

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie