Apps voor ondernemers: Zelfstandigen Tarief-app
Review: De Zelfstandigen Tarief-app

Apps voor ondernemers: Zelfstandigen Tarief-app

Redactie Baaz

Regelgeving maakt het zelfstandigen al niet makkelijk, en om het nog lastiger te maken, moet je jouw eigen waarde als ondernemer inschatten. Prijs je jezelf de markt uit of laat je je onderbetalen? De Zelfstandigen Tarief-app helpt.

Met de Zelfstandigen Tarief-app kun je als zelfstandig ondernemer verschillende zaken checken. De app richt zich voornamelijk op de tarieven die je als zelfstandige kunt vragen. Dit tarief kun je op verschillende manieren vast laten stellen met de 'bruto-uur'-en 'uur-bruto'-menu's, bijvoorbeeld door een bruto maandloon in te vullen waarna je informatie krijgt over alle inhoudingen en wat je uiteindelijke uurloon wordt. Andersom kan ook, van uurloon naar bruto maandloon. Alle inhoudingen worden op een rijtje neergezet en je kunt precies aflezen hoeveel dit is per categorie. Denk hierbij aan zaken als premies voor ziektekosten. Desgewenst kun je de gegevens aanpassen door de bedragen van jouw situatie op te geven. Zo krijg je een behoorlijk compleet plaatje van wat je betaalt en wat er binnenkomt.

Veel apps die gratis zijn, zijn nogal kaal. We waren dan ook verrast toen we de twee andere secties, 'Markt' en 'Tarief+' nader bekeken. Linde Gongrijp, directeur en woordvoerder van FNV Zelfstandigen, de organisatie die deze app heeft uitgebracht, zegt dat de app is voortgekomen uit suggesties en wensen van zelfstandig ondernemers. En dat is aan de andere twee secties goed te merken.

De sectie 'Markt' geeft je een gemiddelde van wat nu gangbaar is om te vragen binnen een bepaalde functiegroep en specialisme. De tarieven zijn enkel een indicatie, maar met een richtlijn zoals deze tarieven heb je wel houvast.

Met de tweede sectie, 'Tarief+' kun je je uurtarief invullen (die je eventueel berekend hebt met de sectie 'Markt'), waarna je deze kunt aanpassen met zogenaamde 'verdubbelingsacties'. Dit zijn dingen waarmee je je tarief stapsgewijs kunt verhogen. Als je bijvoorbeeld selecteert dat je goede voor- en nazorg biedt aan je klanten, kun je dit rekenen bovenop je standaard uurtarief, in dit geval 0,75 eurocent. Dit is niet zozeer een manier om meer geld te verdienen vooraf, maar als een manier om te kijken hoe je groeit als zelfstandige, waar dus gerust wat extra geld tegenover mag staan.

De app werkt prettig en snel, en biedt bovenal veel houvast en overzicht. Let wel op, dat voor deze app Adobe Air verplicht is, wat een installatie van ruim 8MB is naast de 675KB van de app zelf.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie