Apple-topman Tim Cook krijgt recordbonus

Jordi Smit
Apple-topman Tim Cook heeft vorig jaar 12 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) bonus gekregen. Dat bleek uit een officieel stuk van het techbedrijf over het eind september afgesloten gesloten boekjaar.

Hoogste bonus Tim Cook ooit

Het is de hoogste bonus voor Cook ooit. De bonus was afhankelijk van doelen voor de omzet en operationele winst. Beide stegen vorig boekjaar met 16 procent. Cook kreeg behalve de bonus ook een basissalaris van 3 miljoen dollar en aandelen met een waarde van 121 miljoen dollar. Die maken onderdeel uit van een tienjarig aandelenbeloningsplan dat in 2011 inging. Cook krijgt daar ieder jaar een aantal aandelen uit. De recente omzetwaarschuwing van Apple valt in het huidige gebroken boekjaar. Daardoor wordt het voor Tim Cook wellicht moeilijker om dit jaar opnieuw zo'n hoge bonus te verkrijgen.

Salaris Tim Cook per dag

Per dag incasseerde de CEO van Apple in 2018 33.000 dollar, zo blijkt uit berekeningen van Amerikaanse media. Dat is een vijfde meer dan in het jaar ervoor. Daar blijft het overigens niet bij, verre van zelfs. Ondertussen gaat het iets minder goed met Apple.

Omzetwaarschuwing Apple

Het feestje bij Apple heeft namelijk niet lang geduurd, want voor het boekjaar dat eind september afliep, kwam Tim Cook met een omzetwaarschuwing door de lagere iPhone-verkoop in China. Die waarschuwing stuurde het aandeel van Apple flink lager. Volgens de topman in een interview op CNBC reageerden de markten daar 'veel te emotioneel op' en is de langetermijngezondheid van Apple beter dan ooit.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi