Apollo Vredestein schakelt over op duurzaam natuurrubber
duurzaam natuurrubber

Apollo Vredestein schakelt over op duurzaam natuurrubber

Redactie Baaz

Apollo Tyres gaat alle natuurrubber inkopen bij bedrijven die zich houden aan nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen

  • Elk bedrijf dat natuurrubber levert aan de twee Europese productiefaciliteiten van Apollo Tyres, in Nederland en Hongarije, moet nu voldoen aan de gedragscode die is opgesteld door het Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR)
  • Leveranciers moeten niet-duurzame praktijken vermijden die een negatieve invloed kunnen hebben op het klimaat, de flora en fauna, mensenrechten en lokale economieën
  • Het beleid heeft geleid tot aanzienlijke veranderingen in de Europese toeleveringsketen van Apollo Tyres. Er zijn nieuwe overeenkomsten voor de levering van natuurrubber opgesteld
  • Alle banden van het merk Apollo en Vredestein in Europa worden geproduceerd met duurzaam natuurrubber
  • Apollo Tyres heeft ook een ISO 20400-certificering voor duurzame inkoop.

Apollo Tyres versterkt duurzame toeleveringsketen met 100% verantwoord natuurrubber

Apollo Tyres neemt nu 100% van zijn natuurrubber af van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid in de hele toeleveringsketen, in overeenstemming met de gedragscode van het Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR). Het nieuwe initiatief, dat onlangs volledig van kracht is geworden en deel uitmaakt van de wereldwijde duurzaamheidsstrategie van Apollo Tyres, is van toepassing op de levering van natuurrubber aan de twee Europese productiefaciliteiten in Nederland en Hongarije.

Het nieuwe commitment heeft al geleid tot aanzienlijke veranderingen in de Europese toeleveringsketen van Apollo Tyres, waarbij het bedrijf nieuwe leveringsovereenkomsten voor natuurrubber heeft gesloten met bedrijven met een duurzaam inkoopbeleid of die een traceerbaar-naar-plantage-beleid voeren.

Als gevolg hiervan zullen alle banden die worden geproduceerd in vestigingen van Apollo Tyres in Europa, worden gemaakt met natuurlijk rubber van leveranciers die zich inzetten voor het GPSNR-beleidskader. Zo worden niet-duurzame praktijken vermeden die een negatieve invloed kunnen hebben op het klimaat, de natuur, de mensenrechten en de lokale economieën.

Het belang van het GPSNR-lidmaatschap voor Apollo Tyres

De GPSNR is opgericht in 2018 en is een internationale, uit meerdere belanghebbenden bestaande, vrijwillige lidmaatschapsorganisatie met als missie verbeteringen aan te brengen in de sociaaleconomische en milieueffecten van de waardeketen van natuurrubber. De organisatie heeft meer dan 200 leden die meer dan 55% van de wereldwijde waardeketen van natuurrubber vertegenwoordigen, waaronder bandenfabrikanten, autofabrikanten en producenten van grondstoffen. Leden zoals Apollo Tyres worden gevraagd zich te houden aan de visie en missie van het platform, evenals 12 principes van duurzaam natuurrubber die zijn uiteengezet in de oprichtingsverklaring en het GPSNR-beleidskader. Deze principes omvatten wettelijke naleving, mensenrechten, gemeenschap, productefficiëntie, traceerbaarheid van de toeleveringsketen en beleid.

Naast de ondersteuning van zijn eigen duurzaamheidsstrategie gebruikt Apollo Tyres het GPSNR-commitment voor afstemming op de milieudoelstellingen van zijn wereldwijde klanten, waaronder een aantal toonaangevende autofabrikanten waarmee het bedrijf leveringsovereenkomsten voor originele uitrusting heeft.

Apollo Tyres is gecertificeerd volgens ISO 20400

In zijn wereldwijde duurzaamheidstraject heeft Apollo Tyres onlangs ook een ISO 20400-certificering behaald, waarin de vereisten voor duurzame inkoop worden gedefinieerd, waaronder verantwoordelijkheid, transparantie, respect voor mensenrechten en ethisch gedrag, en waarin belangrijke overwegingen zoals risicobeheer en prioriteitstelling worden benadrukt.

ISO 20400 biedt richtlijnen voor inkoopmanagers voor het implementeren van duurzaamheid in de inkoopprocessen van een organisatie. De norm integreert milieu-, economische en sociale aspecten in de aankoopbeslissing, zodat de inkoop van grondstoffen, zoals natuurrubber, in overeenstemming is met de norm om duurzaamheid in de hele branche te creëren.

"De wereldwijde vraag naar banden neemt toe, aangedreven door de toenemende autoverkoop en de groei van de bezorg- en ophaaldiensten. En we zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat wij – en de leveranciers waarop we vertrouwen – op een duurzame manier groeien", aldus Benoit Rivallant, President en CEO van Apollo Tyres Europe. "Natuurrubber is een milieuvriendelijke grondstof, mits het duurzaam wordt geproduceerd en ingekocht. Het is onze taak om samen te werken met bedrijven in de hele waardeketen totale transparantie garanderen en de bandenindustrie helpen om de milieutechnische en maatschappelijke gevolgen te beheersen."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie