Amsterdamse ondernemers hebben werk zat, maar waar blijft dat personeel?

Amsterdamse ondernemers hebben werk zat, maar waar blijft dat personeel?

Redactie Baaz
Hoe komt het toch dat er nog steeds veel Amsterdammers zonder baan zitten en ondernemers moord en brand roepen vanwege gigantisch veel open vacatures?

Onze hoofdstad telt 29.000 werkzoekenden. Dat getal hoeft lang niet zo groot te zijn als het aan de Amsterdamse ondernemers ligt. Overal door de stad hangen vacatures in de winkelramen, maar het aantal werkzoekenden dat er op reageert lijkt miniem, zo vertellen ondernemers in De Telegraaf.

Mismatch tussen vraag en aanbod

Hoe dat komt? Amsterdam is volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt van de Universiteit van Tilburg, in het dagblad een van de brandhaarden in ons land als het gaat om de vraag naar personeel. 'De mismatch tussen vraag en aanbod is het structurele probleem. De economie lag jarenlang plat. Vooral in een sector als de bouw was geen werk te krijgen. Dat wreekt zich nu. Nu zijn er te weinig timmermannen, elektriciens, makers van apps, elektrische fietsenmonteurs en vrachtwagenchauffeurs.'

Ondernemers zoeken inmiddels naar de juiste krachten ver buiten de stadsgrens tot in Brabant en Limburg aan toe. Volgens hen willen veel Amsterdammers niet voor hen werken omdat ze simpelweg de personeelsoproep in de fysieke winkels niet zien of nog erger: jongeren hoeven geen bijbaantje omdat ouders de opleiding financieren. Weer anderen hebben geen trek omdat het simpelweg te weinig op zou leveren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie