Als bedrijf aan de slag met verduurzaming, zo pak je dat aan

Als bedrijf aan de slag met verduurzaming, zo pak je dat aan

Redactie Baaz

De overheid heeft er de mond van vol: iedereen moet verduurzamen. Particulieren moeten hun huis isoleren en zonnepanelen op het dak leggen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun productieprocessen klimaatvriendelijk worden of zelfs klimaatneutraal. Dat betekent investeren in machines met elektromotoren in plaats van op diesel. Het betekent methodes ontwikkelen om minder of geen gas meer te hoeven gebruiken. Dat soort maatregelen kost tijd en vooral veel geld. Veel ondernemers maken zich hier grote zorgen over.

Veranderingen in de land- en tuinbouw

Het kabinet vindt dat boeren beter moeten anticiperen op de klimaatverandering. Ze moeten niet meer zonder meer hun landerijen beregenen maar dit op een efficiënte manier doen. Dat betekent informatie inwinnen bij een technische groothandel die gespecialiseerd is in materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. En dan nog ben je er niet. Want als het langdurig niet regent dan mag je niet meer sproeien of op een andere manier water aan de natuur onttrekken. Dan kun je soms nog wel gebruik maken van drainage. Door ondergronds de ondergrond te bevochtigen werk je vaak ook nog een stuk efficiënter.

Zonnepanelen

Behalve dat je een systeem aanlegt van tyleenslangen kun je er ook voor kiezen om op een milieuvriendelijke manier stroom op te wekken. Veel boeren ruimen een deel van hun land in voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze kunnen stroom voor jezelf opwekken, maar je kunt deze stroom ook leveren aan het elektriciteitsnet in de omgeving. Investeren in deze zogenaamde zonneparken gebeurt op steeds meer plaatsen in Nederland.

Verbouwen van bouwmaterialen

Er zijn ook boeren die overstappen op het verbouwen van andere gewassen. Die worden gebruikt om mee te bouwen. Hennep bijvoorbeeld kan worden gebruikt als vervanging voor beton en steen. Dit soort projecten staan nog in de kinderschoenen. Maar als de productie van beton straks sterk beperkt wordt vanwege de CO2 uitstoot dan moeten er alternatieven beschikbaar zijn. Ook andere materialen zoals bepaalde rietsoorten worden uitgeprobeerd om mee te bouwen. Daarnaast is in Nederland de houtbouw in opkomst. Nu wordt hiervoor nog vooral hout uit het buitenland gebruikt. Maar het is niet ondenkbaar dat er in de toekomst ook bossen in Nederland worden aangeplant die bedoeld zijn voor de houtbouw.

Meer informatie voor innovatieve landbouw

Als je als boer met innovatie aan de slag wil dan is er online veel informatie te vinden. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij het ministerie van Landbouw. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft veel informatie. Hier vind je onder andere alles wat je wilt weten over subsidiemogelijkheden als je je bedrijf wilt verduurzamen. Je leest waarvoor je subsidie kunt krijgen en aan welke voorwaarden je daarvoor moet voldoen. Zorg ervoor dat je alle bewijsstukken zoals facturen en dergelijke goed bewaart. Deze moet je overleggen bij de subsidie aanvraag. Soms moet je vooraf subsidie aanvragen. Voor bepaalde subsidies geldt een jaarbudget. Als dat op is moet je tot volgend jaar geduld hebben. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie