Alles wat je moet weten over zakelijk internet

Redactie Baaz
Kersverse ondernemers gaan vaak gelijk online op zoek naar voorbeeld-ondernemingsplannen, verzekeringen en visitekaartjes. Internet is onmisbaar, ook voor ondernemers. Startende ondernemers zijn vaak niet goed op de hoogte van de fiscale voordelen die het ondernemerschap op kan leveren.

Particulier of zakelijk internet

Dat zakelijke kosten fiscaal kunnen worden verrekend is bij veel mensen wel bekend. Laptops en bureaustoelen worden massaal afgetrokken. Wat veel mensen echter niet weten is dat internetten en telefoneren ook een btw voordeel op kunnen leveren. Het internet- of telefoon abonnement thuis wordt in veel gevallen ook zakelijk gebruikt en dus mag je deze kosten als ondernemer (deels) aftrekken. Datzelfde geld overigens voor een mobiel abonnement.

Nieuw of bestaand abonnement?

Je hoeft geen nieuw abonnement af te sluiten om deze fiscaal te mogen verrekenen, maar het is wel het makkelijkste om dit te doen. Er zijn verschillende internet aanbieders die speciaal voor ondernemers zakelijke abonnementen aanbieden, zoals Ziggo zakelijk, KPN zakelijk en Vodafone zakelijk. Een zakelijk abonnement biedt vaak verschillende voordelen, zoals een snellere verbinding, firewalls en back-up opslag.

Het is ook mogelijk om je huidige abonnement (deels) af te trekken. De belastingdienst kijkt niet naar hoe abonnementen in de markt worden gezet. De naam van het pakket is dus niet van belang. De belastingdienst kijkt vooral naar hoe een abonnement wordt gebruikt. Het is dus belangrijk om bewijsmateriaal te bewaren. Een keertje online zoeken naar zakelijke verzekeringen is helaas niet genoeg om de kosten voor een internetabonnement af te kunnen trekken, maar dit kan wel wanneer je het internet dagelijks gebruikt voor e-mailverkeer en het bijhouden van de boekhouding. Daarnaast ben je als ondernemer verplicht om periodiek aangifte te doen van de btw en inkomstenbelasting. Als je hierbij gebruik maakt van de internetaansluiting thuis heb je gelijk bewijs dat je internetaansluiting noodzakelijk is voor je onderneming.

Alles in 1

Wanneer je een alles in 1-abonnement hebt is het lastiger om de kosten hiervoor af te trekken. Televisie kijken is voor de meeste ondernemingen immers geen noodzaak. In dit geval is het noodzakelijk om de kosten van het abonnement op de factuur te laten specificeren. Je kunt de kosten voor internet dan fiscaal verrekenen. Als je het internet thuis ook privé gebruikt is het van belang om een goede splitsing te maken. Wanneer dit bijvoorbeeld 50% is, dan kun je 50% van de kosten fiscaal verrekenen. Dit geld natuurlijk ook voor het gebruik van je mobiele telefoon.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie