ADW en Intertraffic tonen toekomst stedelijke mobiliteit

ADW en Intertraffic tonen toekomst stedelijke mobiliteit

Redactie Baaz

Intertraffic en Amsterdam Drone Week (ADW) toonden vandaag in RAI Amsterdam de laatste ontwikkelingen rondom de mobiliteit van de toekomst. Zo is personenvervoer via drones al mogelijk en worden op afstand bestuurbare deelauto’s inmiddels ingezet om mensen te vervoeren. Deze week staat op Intertraffic en ADW centraal hoe slimme en duurzame mobiliteit eraan bijdraagt dat steden en regio’s bereikbaar en leefbaar blijven. 

Op de openingsdag van ADW liet Balkiz Sarihan, hoofd Urban Air Mobility van Airbus, weten dat het bedrijf in de toekomst in 120 landen wil gaan vliegen met kleine elektrische vliegtuigen die zonder piloot de lucht in kunnen. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende gebieden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 80 kilometer. Volocopter gaat tijdens de Zomerspelen in Parijs al voor het eerst drones inzetten voor personenvervoer. Ook Wisk, onderdeel van Boeing, en Lilium zetten in op personenvervoer met drones. Alle bedrijven gaven aan dat het een proces is van de lange adem. “Het voelt als een marathon waarvan de finishlijn steeds dichterbij komt”, zegt Sarihan. “We zijn vastbesloten personenvervoer met drones mogelijk te maken en als het zover is, gaat dat de manier waarop we ons verplaatsen drastisch veranderen.”  

Transitie

Melanie van der Horst, wethouder van de gemeente Amsterdam, gaf op Intertraffic aan dat de hoofdstad midden in een transitie zit om het steeds drukker wordende Amsterdam goed leefbaar en bereikbaar te houden. Het openbaar vervoer, fietsen en wandelen spelen hierin een belangrijke rol. Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof voegde daar nog aan toe dat het van groot belang is om in de stad voor een goede doorstroming te zorgen.

Ook in Brussel en Hamburg denken de autoriteiten na over slimme mobiliteitsoplossingen voor een duurzame toekomst. Hamburg heeft de ambitie om tussen 06.00 uur en 21.00 uur elke vijf minuten een vorm van transport via het openbaar vervoer aan te bieden. Tot slot toonde Maarten Sierhuis van Nissan aan dat een openbaar vervoersysteem dat uitgaat van vraag en aanbod een grote impact heeft gehad op inwoners in Japan.

Toekomst mobiliteit in Nederland

Op zowel ADW als Intertraffic staat de laatste dag van het evenement in het teken van de ontwikkelingen in Nederland. Tijdens NL Drone Dag op donderdag 18 april komt onder meer de Brandweer Nederland uitleggen hoe zij drones willen gaan inzetten voor het vervoer van brandweermensen, vertellen het UMCG en de Medical Drone Service hoe zij de zorg toegankelijk en beschikbaar houden en laten onder andere KPN en Havenbedrijf Rotterdam zien welke kansen er voor hen met drones zijn.

Tijdens de Nederlandse dag van Intertraffic op vrijdag 19 april geeft onder meer Jeroen Olthof van de Provincie Noord-Holland een speech over de mobiliteitsvraagstukken voor stad en regio, is Rijkswaterstraat aanwezig om te debatteren over de houdbaarheid van ons huidige mobiliteitssysteem en sluit Bastiaan Krosse van TNO de dag af met een keynote speech over hoe wordt gewerkt aan toekomstbestendige mobiliteit in Nederland.

Een overzicht van het driedaagse programma van ADW 2024 vind je hier: https://www.amsterdamdroneweek.com/programme

Een overzicht van het vierdaagse programma van Intertraffic 2024 vind je hier: https://www.intertraffic.com/amsterdam/programme 

Registratie & accreditatie

Journalisten zijn van harte welkom om ADW 2024 en Intertraffic te bezoeken. Accreditatie voor ADW is mogelijk via deze link. Accreditatie voor Intertraffic is mogelijk via deze link.

Over Intertraffic

Intertraffic is het internationaal toonaangevende platform voor infrastructuur, verkeersmanagement, veiligheid, parkeren en slimme mobiliteit. Met evenementen in Amsterdam, China en Mexico presenteert Intertraffic een compleet aanbod van de meest actuele mobiliteitsoplossingen in combinatie met een uitgebreid kennisprogramma en de laatste trends en ontwikkelingen. Intertraffic richt zich op beleidsmakers, specialisten en operationeel medewerkers binnen overheden, ingenieurs- en adviesbureaus en het bedrijfsleven. Intertraffic Amsterdam is het grootste internationale mobiliteitsevenement ter wereld, met 900 exposanten uit 45 landen en 35.000 professionals uit meer dan 150 landen. 

Over Amsterdam Drone Week

Amsterdam Drone Week is het wereldwijde platform voor het delen van kennis over actuele drone- en luchtoplossingen, innovaties en regelgeving. Door ontmoetingen tussen de belangrijkste beleidmakers, kennisinstellingen en de bedrijven uit de sector te faciliteren en het bespreekbaar maken van de knelpunten, voegt ADW waarde toe aan de samenleving. In de summits, expertsessies en matchmaking tijdens ADW wordt de basis gelegd voor de toekomstige operationele mogelijkheden, regelgeving, technologie en oplossingen in de Air Mobility community wereldwijd.

Over RAI Amsterdam

RAI Amsterdam is een internationale event- en congresorganisatie. Sinds 1893 brengt RAI Amsterdam mensen samen, verbindt en inspireert ze door betekenisvolle ontmoetingen te organiseren en te faciliteren. Of het nu gaat om een publieksevenement, een groot congres, een internationale vakbeurs, een dance-event of een theatervoorstelling. In 2023 wisten ruim 1,5 miljoen bezoekers hun weg naar RAI Amsterdam te vinden. De bezoekers van RAI Amsterdam besteden jaarlijks circa 200 miljoen euro in de stad Amsterdam aan hotelovernachtingen, taxi’s, openbaar vervoer, horeca en winkels.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie