ADAC Ecotest 2023: podiumplaats voor Opel Astra Electric

ADAC Ecotest 2023: podiumplaats voor Opel Astra Electric

Redactie Baaz

De 100% elektrisch aangedreven Opel Astra Electric heeft in de ADAC Ecotest 2023 een uitstekend resultaat behaald. In de omvangrijke test van de Duitse automobielclub ADAC, waarbij auto’s worden beoordeeld op hun duurzaamheid in de praktijk, eindigde de batterij-elektrische Opel Astra op de derde plaats. Tevens eindigde Opel als enige Duitse merk bij de beste tien van de in totaal 94 geteste modellen. Opel zet daarmee de norm als het gaat om elektromobiliteit voor alledaags gebruik.

Topnotering met vijf sterren

De ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil-Club) is de grootste automobielclub van Duitsland, een zusterclub van de Nederlandse ANWB en een gezaghebbende organisatie op het gebied van tests en beoordelingen van voertuigen. In de ADAC Ecotest 2023 scoorde de Opel Astra Electric 103 punten, waarbij maximaal 110 punten waren te verdienen. Het model ontving daarmee het maximaal te behalen aantal van vijf sterren.

Een kritische noot van de ADAC: “De schoonste auto’s rijden elektrisch, maar bij ADAC beschouwen we elektrische auto’s niet als emissievrije voertuigen. We nemen ook de uitstoot mee die ontstaat tijdens het opwekken van energie. Met 103 punten bij zijn Ecotest-debuut maakt de Opel Astra Electric een sterke indruk. De auto uit Rüsselsheim distantieerde zich van de concurrentie in de compacte klasse. Het lage leeggewicht, het goede energiebeheer en de standaard warmtepomp dragen bij aan de reductie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.”

Krachtige elektromotor

Met deze resultaten staat de Opel Astra Electric garant voor verantwoord rijplezier. De elektromotor levert een vermogen van 115 kW (156 pk) en biedt – direct vanuit stilstand – een koppel van 270 Nm. Het lage leeggewicht van 1.679 kg draagt verder bij aan de levendige rijprestaties en het geringe energieverbruik. Veel elektrische auto’s hebben een begrensde topsnelheid van 150 of 160 km/u. De nieuwe Astra Electric heeft een topsnelheid van 170 km/u. De elektrische Opel is tevens geschikt voor snelladen (DC) met een vermogen tot 100 kW, waarmee de batterij binnen circa 30 minuten tot 80% is op te laden. Bij een AC-laadpunt is de batterij ook snel op te laden dankzij de standaard 3-fasen 11 kW-boordlader.

Indrukwekkende actieradius

De elektromotor wordt gevoed door een lithium-ion batterij met een capaciteit van 54 kWh. De actieradius van de vijfdeurs Astra Electric is vastgesteld op 418 kilometer (WLTP1). Mede dankzij de warmtepomp komt het energieverbruik uit op slechts 14,8 kWh per 100 km (WLTP2). Daarmee is de Astra Electric een uiterst zuinige auto voor zowel dagelijks gebruik als langere ritten. Bovendien zorgt het regeneratieve remsysteem ervoor dat tijdens het rijden energie kan worden teruggewonnen. Deze kenmerken – samen met extra ruimte voor gezinsvakanties – worden gedeeld door de nieuwe Opel Astra Sports Tourer Electric, een van de eerste volledig elektrische stationwagens op de markt met een actieradius tot 413 kilometer (WLTP1).

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie