Aantal faillissementen stijgt, behalve in West-Europa
Aantal faillissementen stijgt weer na zes jaar

Aantal faillissementen stijgt, behalve in West-Europa

Redactie Baaz

Voor het eerst sinds 6 jaar stijgt het aantal faillissementen wereldwijd. In 2016 met twee procent en ook 2017 laat naar verwachting eenzelfde stijging zien.

West-Europa positieve uitzondering

De belangrijkste risicogebieden vormen de Aziatische Pacific-landen (13 procent meer faillissementen dan in 2015) en Latijns-Amerika (+ 17 procent). Ook in de Verenigde Staten stijgt, na jaren van daling, het aantal faillissementen in 2016, namelijk met +3 procent. Vooral in de hoek van energie en grondstoffen vallen hier rake klappen. 

Uitzondering

West-Europa vormt de enige uitzondering. In deze regio blijft het aantal bedrijven dat failliet gaat dalen: in 2015 gingen er 13 procent minder bedrijven failliet dan in 2014. Voor 2016 verwacht Euler Hermes een daling ten opzichte van 2015 met 5 procent en voor 2017 een verdere daling van 3 procent. De researchafdeling van Euler Hermes plaatst wel een kanttekening. Het aantal faillissementen in West-Europa ligt nog altijd hoger dan het niveau voor de financiële crisis.
 
Dat concludeert de researchafdeling van Euler Hermes. De kredietverzekeraar waarschuwt voor een toenemende kans op een domino-effect: grote bedrijven die omvallen en daarbij een keten aan leveranciers meesleuren. 

Oppassen geblazen

Volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, is het voor een exportland als Nederland oppassen geblazen. 'Wereldwijd gezien is de trend duidelijk negatief. Omdat het bij ons relatief goed gaat, kunnen de risico's buiten West-Europa gemakkelijk worden onderschat. Bedrijven die zakendoen met opkomende landen zijn van nature al meer op hun hoede. Maar neem de VS. De algemene opinie is dat het de economie daar nog voor de wind gaat. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Ook in de VS is het tij omgeslagen en zien we de faillissementen toenemen.' 

Nederland

In Nederland zal het aantal faillissementen in 2016 nog dalen met 5%. Dat is precies gelijk aan het West-Europese gemiddelde. Wereldwijd horen we tot de top van daling in faillissementen. Opvallende sectoren in Nederland zijn de agrarische sector, de maakindustrie en de transportsector.   

Top 10

In de top 10 van de grootste West-Europese faillissementen van 2015 komt Nederland 3 keer voor: Imtech staat op de 2e plaats, Macintosh op 6 en V&D op 9.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie