9 tips voor het beginnen van een succesvol restaurant

Een succesvol restaurant runnen: daar komt heel wat bij kijken.

9 tips voor het beginnen van een succesvol restaurant

Redactie Baaz

Een succesvol restaurant runnen: daar komt heel wat bij kijken. In dit artikel helpen we je op weg met negen belangrijke tips: van apparatuur (denk aan een horeca koelkast) tot het creëren van een fijne werksfeer.

1: Check je concurrentie

Kijk welke restaurants er al in de buurt zitten. Welke restaurants lopen goed? Waarom lopen die restaurants goed? En omgekeerd ook: in welke zaken is weinig aanloop en hoe komt dat?

Wat kun je hiervan leren? En hoe kun je jouw restaurant uniek maken?

2: Neem echt de tijd voor je bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar wel handig. Bijvoorbeeld als je financiering nodig hebt. Ook voor jezelf is het fijn om alles op een rij te zetten in een bedrijfsplan. Het helpt je om je ideeën en plannen concreet te maken en helpt je om te checken of het haalbaar is.

Tijd investeren in een goede voorbereiding vergroot je kans op een succesvol restaurant aanzienlijk.

3: Het financiële plaatje

Zorg dat je het financiële plaatje meer dan 100% rond hebt. Zorg dat je een goede buffer hebt voor tegenslagen of tegenvallende resultaten.

4: Goed gekwalificeerd personeel

Neem goed gekwalificeerd personeel aan. Daarom bedoelen we niet alleen dat je personeel hoog genoeg gekwalificeerd moet zijn, het is ook belangrijk erop te letten dat je personeel niet overgekwalificeerd is. Als je geen doorgroeimogelijkheden hebt voor deze medewerkers, gaan ze waarschijnlijk al snel naar een ander. En een hoge doorloop van personeel is niet wat je wilt in je restaurant.

5: Vrienden en familie in dienst?

Veel startende ondernemers nemen vrienden of familie in dienst. Dat kan een succes zijn, maar het gaat ook regelmatig lelijk mis. Denk hier dus heel goed over na. Ga je ervoor? Maak dan hele duidelijke afspraken en leg deze goed vast.

6: Goede apparatuur

Met alleen goed personeel ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt ook goede apparatuur in je keuken nodig. Zo kan je personeel optimaal presteren en voorkom je frustraties. Onderschat ook zeker niet het belang van een goede horeca koelkast en horeca vriezer.

7: Fijne werksfeer

 Zorg voor een fijne werksfeer. Een fijne werksfeer = gemotiveerd personeel. Dit helpt je hierbij:

  • Waardeer je personeel oprecht.
  • Geef feedback op een opbouwende manier.
  • Sta zelf ook open voor feedback van iedereen.
  • Zorg dat je personeel zich veilig voelt.
  • Vier successen met je personeel.
  • Geef het goede voorbeeld met je gedrag en werkhouding.

8: Aandacht voor de menukaart

Stel je menukaart zorgvuldig samen. Ken je doelgroep en pas je menukaart hierop aan. Vaak is een combi van bekende favorieten en unieke gerechten een goed idee. Let er op dat je de menukaart niet te uitgebreid maakt. Dat maakt het plannen en managen in de keuken lastig én kan voor keuzestress bij je klanten zorgen.

9: Check je commitment

Een succesvol restaurant runnen kost tijd. Veel tijd. Zorg dat je daarop voorbereid bent en houd er rekening mee dat je je werkdagen niet altijd zelf uitkiest. Een feestje waar je heel graag heen wilt? Feestdagen met je familie? Relaxen met je gezin in het weekend? Grote kans dat je hier een deel van mist.

Voor een succesvol restaurant moet het restaurant je focus zijn en moet je soms dingen opofferen.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie