9 op de 10 werknemers zijn gefrustreerd door de technologie op hun werkplek

9 op de 10 werknemers zijn gefrustreerd door de technologie op hun werkplek

Redactie Baaz

Freshworks, een softwarebedrijf dat werknemers in staat stelt klantenverwachtingen te overtreffen, onthult vandaag een nieuw onderzoek over technologie op de werkplek. Uit dit onderzoek blijkt dat bedrijven wereldwijd worden geconfronteerd met een potentiële crisis op de werkplek als gevolg van ontoereikende technologie. Dit is schadelijk voor de productiviteit en mentale gezondheid van werknemers en het vermogen om talent te behouden. Hoewel de wereldwijde verschuiving naar hybride werk de grootste stijging in technologie-investeringen in de geschiedenis heeft veroorzaakt, geeft een overweldigende 91% van de werknemers aan gefrustreerd te zijn door ontoereikende technologie om hun werk te kunnen doen.  

Technologie houdt geen gelijke tred met verwachtingen van werknemers

Tijdens de pandemie gaven bedrijven volgens KPMG het equivalent van 15 miljard dollar per week extra uit aan technologie om werken op afstand mogelijk te maken. Ondanks de snelle veranderingen in onze manier van werken die hieruit voortvloeiden, ontdekte Freshworks dat werknemers melding maakten van wijdverspreide storingen in de werkomgevingstechnologie die ze dagelijks gebruiken. Tot de belangrijkste klachten behoren trage snelheden (51%), lange reactietijden van IT-teams (34%), gebrek aan samenwerking tussen afdelingen (30%), het ontbreken van belangrijke functies/mogelijkheden (28%) en een gebrek aan automatisering (25%). 

Bij hun pogingen om werknemers nieuwe technologie en tools te laten omarmen, zeggen leiders dat hun grootste uitdaging moeilijk te gebruiken applicaties zijn met een hoge leercurve (68%). Meer dan tweederde (69%) van de leiders vindt dat werknemers niet voldoende tijd krijgen om nieuwe software te leren gebruiken en dat de voordelen vaak niet voldoende aan werknemers worden uitgelegd (67%).  

Goede technologie geeft strategisch voordeel in de strijd om talent

Nu de strijd om talent woedt en de helft (44%) van de werknemers wereldwijd nog steeds overweegt om van baan te veranderen, is gebruiksvriendelijke technologie een essentiële factor voor de tevredenheid van werknemers. Hoewel salaris en arbeidsvoorwaarden de belangrijkste redenen zijn om van baan te veranderen, staan het gebrek aan flexibele werkmogelijkheden en innovatieve technologie in de top vijf. Dit wordt erkend door bedrijfsleiders wereldwijd, van wie 71% erkent dat werknemers zullen overwegen om een nieuwe werkgever te zoeken als hun huidige baan geen toegang biedt tot de tools, technologie of informatie die ze nodig hebben om hun werk goed te doen.  

Bredere zakelijke gevolgen van inadequate technologie 

De ervaring van werknemers is niet het enige dat wordt beïnvloed door ontoereikende werkplektechnologie, het is ook schadelijk voor het bedrijf in bredere zin. Uit het onderzoek van Freshworks blijkt dat gedateerde technologie de productiviteit van bedrijven beperkt, omdat gefrustreerde werknemers worstelen met dagelijkse IT-uitdagingen. Meer dan de helft (57%) van de ontevreden werknemers zegt dat hun huidige software hen minder productief maakt. Bijna de helft (44%) van de ondervraagde werknemers zegt dat de tijd die zij besteden aan het oplossen van technologische problemen is toegenomen sinds het begin van de pandemie.  

Nog zorgwekkender is dat de stressniveaus van werknemers de pan uit rijzen als gevolg van inadequate werktechnologie; bijna de helft (49%) van de ondervraagde werknemers zegt dat inadequate werktechnologie hen stress bezorgt en 48% beweert dat het hun mentale gezondheid negatief heeft beïnvloed. Bedrijfsleiders zijn het hiermee eens, met 38% die melden dat zij zich gestrest voelen omdat zij er niet in slagen adequate werkplektechnologie te leveren aan hun stakeholders. En in een extreme indicator zegt bijna de helft van de bedrijfsleiders (48%) dat zij door stress bij het hybride werken de tech-industrie willen verlaten. 

"Software die op de werkplek wordt gebruikt, houdt gewoon geen gelijke tred met de stijgende verwachtingen van werknemers", zegt Stacey Epstein, Chief Marketing Officer bij Freshworks. "Uit ons rapport blijkt dat het vasthouden aan opgeblazen, verouderde platforms de productiviteit en de ervaring van werknemers wezenlijk schaadt. Deze technologische inertie kan niet op een slechter moment komen, nu organisaties over de hele wereld vechten om grip te houden op zowel het tekort aan talent als de economische onzekerheid, waardoor bedreigingen op twee fronten ontstaan."  

Het onderzoek 

Download deel 1 van de serie 'State of Workplace Technology' getiteld: 'Workplace Tech: Het nieuwe slagveld voor de oorlog om talent, productiviteit & reputatie'.  

Deel 2, 'Bloatware: Het verschil tussen liefde en haat voor werkplek technologie', zal in juli beschikbaar zijn. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie