Kwaliteiten van succesvolle leiders

5 verrassende kwaliteiten van succesvolle leiders

Redactie Baaz
Er zijn een paar kernkwaliteiten die succesvolle leiders laten opvallen. En dit zijn niet altijd de meest voor de hand liggende kwaliteiten.

Kwaliteiten 

Als je aan succesvolle leiders denkt, dan komen vast namen als Elon Musk, Bill Gates of Steve Jobs naar boven. Dit zijn stuk voor stuk zelfverzekerde en charismatische mensen met een niet te onderdrukken drang om verandering te brengen. Maar eigenlijk zijn deze kwaliteiten een uitzondering op de regel. De echte kwaliteiten die leiders succesvol maken zijn wat minder voor de hand liggend. Hierbij een lijstje met 5 verassende kernkwaliteiten.

1. De beste leiders twijfelen enorm aan zichzelf

Iedereen is wel eens onzeker, en dit is op zich niet erg, als je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Het omarmen van twijfel en het leren accepteren van onzekerheid kan een sterke impact hebben op je kwaliteiten als leider. Als je af en toe aan jezelf durft te twijfelen houd je ook je ego in toom en ga je je niet té comfortabel voelen in je positie als leider.


2. De beste leiders vragen anderen om hulp 

Er zijn twee soorten leiders te onderscheiden. Je hebt de traditionele leiders, die vooral alleen leiding geven en veel beslissingen in hun eentje maken, en samenwerkende leiders. Die laatste klinkt sowieso al een stuk positiever. Kijk eens naar deze infographic die The Collaborative Lead Training Corporation heeft gemaakt. Kwaliteiten goede leiders


3. De beste leiders laten soms de touwtjes vieren


Het gaat er bij leiderschap niet om dat je altijd de controle over alles hebt. Goede leiders bezitten ook de kwaliteit om het leiderschap uit handen te kunnen geven. Mark Bonchekc heeft met zijn bedrijf Shift Thinking een strategie bedacht die gebaseerd is op een uit het leger. De strategie bestaat uit twee belangrijke onderdelen. De eerste is de ‘Commander’s intent’, waarbij de leider duidelijk moet maken aan zijn werknemers wat het algemene doel is. Daarna krijg je de ‘doctrine’ fase, waarbij de leider precies uitlegt hoe dat doel bereikt kan worden.


4. De beste leiders zijn voorspelbaar

Google heeft ook onderzoek gedaan naar de kernkwaliteiten van goede leiders. Zij kwamen erachter dat een goede leider eigenlijk enorm voorspelbaar is. Als een leider consistent is in de manier van leidinggeven, dan hebben werknemers meer de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Als een leider zijn of haar manier van leidinggeven constant aanpast geeft dat een hoop onrust.

5. De beste leiders laten zich beïnvloeden door anderen

Een goede leider laat zich inspireren door mensen die een andere positie hebben en daarom ook een andere kijk op bepaalde zaken hebben. Zo kan een leider bepaalde zaken in een ander perspectief plaatsen. Deze invloeden kunnen overal vandaan komen, maar je moet er wel voor open durven staan.
Wil je meer weten over leiderschap? Lees dan hier wat échte leiders anders doen dan anderen.

 

 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie