5 tips voor ondernemers die het moeilijk hebben
Zet je schouders eronder

5 tips voor ondernemers die het moeilijk hebben

Redactie Baaz

Elke ondernemer heeft wel eens zo´n periode dat het minder gaat, de crisis is tenslotte nog steeds voelbaar. Dat is even op z´n zachts gezegd vervelend, maar nog geen reden om de schouders erbij te laten hangen. Baaz geeft vijf tips hoe je hiermee dealt.

1. Zet je schouders eronder

Als jij er niet meer in gelooft, doet niemand dat. Het kan misschien even onmogelijk lijken om positief te blijven, maar bedenk dat je ook niets opschiet als je er in blijft hangen. Sta even stil bij je tegenslag (is er iets wat je volgende keer beter anders kunt doen?) en ga er weer vol gas tegenaan.

2. Face the facts

In zo´n periode kan het heel verleidelijk zijn om je kop in het zand te steken. Onthoud: positief blijven is wat anders dan doen alsof er helemaal niets aan de hand is. Ongeopende enveloppen maken het probleem uiteindelijk alleen maar erger. Wees niet te trots om hulp te vragen. Als je dit tijdig doet, kan dit later een verschil maken.

3. Gooi een bezem door de administratie 

Om het probleem op tijd te herkennen is een overzichtelijke administratie een must. Wat komt er uit en wat komt er binnen? Werp een kritische blik op de kosten en schrap eventueel onnodige uitgaven. 

4. Reken af met wanbetalers 

Als je administratie op orde is kun je eenvoudig zien of er nog klanten zijn die iets hebben openstaan. Alle onbetaalde rekeningen innen is op z´n minst een duwtje in de goede richting. Als zij op tijd betalen, zal jij dat ook eerder kunnen. Hoe je omgaat met klanten die niet betalen lees je hier.

5. Kijk of er wat te regelen valt

Je kunt beginnen met je schuldeisers. Als je uitlegt wat er aan de hand is, kun je vaak wel een regeling treffen. Lukt dit niet, dan kun je bijvoorbeeld aankloppen bij de gemeente of de overheid. Afhankelijk van de situatie zitten daar mogelijkheden voor financiële hulp. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie