5 tips bij het kopen van een printer

Redactie Baaz
Of je nu thuis veel print of op het werk door veelvuldig gebruik een nieuwe printer nodig hebt; een goede, degelijke printer van hoge kwaliteit is altijd een welkome aanvulling. Maar het kopen van een printer heeft meer werk omhanden dan je misschien zou denken. Want wat voor printer past nu bij jouw print behoeften, waar kun je het beste je cartridge aanschaffen en welke technische mogelijkheden moet een printer eigenlijk hebben? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Het doel van je printer

Wat ben je allemaal van plan te printen? Teksten, of ook foto’s? In zwart-wit, of alleen in kleur? Allemaal vragen om even bij stil te staan voordat je op zoek gaat naar een nieuwe printer. Op deze manier weet je zeker dat je een printer vindt die bij jouw wensen en behoeften past. De ene printer is natuurlijk geschikt voor grote hoeveelheden, terwijl de andere printer weer ideaal is voor op hoge kwaliteit afdrukken.

2. Inktjet of laser?

Een inktjetprinter is een stuk beter in het afdrukken van kleuren; en zeker wanneer je deze regelmatig afdrukt op fotopapier. Print je vaker tekst dan daadwerkelijke foto’s? Dan is een laserprinter een betere keuze. Een laserprinter maakt bijvoorbeeld ontzettend scherpe afdrukken, en print weer net wat sneller dan een inktjetprinter. Hoewel de laserprinter wat duurder is in aanschaf, zijn de onderhoudskosten (denk ook aan bijvoorbeeld de cartridges) vaak een stuk goedkoper.

3. Alleen printen?

Hoewel een printer natuurlijk ontzettend handig is, zijn er ook printers die allerlei extra mogelijkheden bieden. En mocht je regelmatig van die mogelijkheden gebruikmaken, dan zou je hier misschien wat meer onderzoek naar willen doen. Gebruik je de printer ook voor zaken als kopiëren en scannen? Dan is het verstandig om voor een multifunctionele printer te kiezen. Op deze manier heb je alle benodigdheden in een apparaat.

4. Soort cartridge

Er zijn printers die gebruikmaken van een gecombineerde cartridge. Dit betekent dat wanneer er één kleur op is, de hele cartridge vervangen moet worden. Hoewel het kopen van afzonderlijke cartridges misschien wat duurder is, zorgt dit op lange termijn voor minder kosten.

5. Netwerkopties

Is het belangrijk dat meerdere computers van dezelfde printer gebruik kunnen maken? Dan zijn de netwerkopties van je toekomstige printer belangrijk. Het kan ook zeker handig zijn om een netwerkprinter aan te schaffen die via de wifi werkt. Op die manier kun je gewoon printen via je wifi-signaal en hoeven er geen overbodige kabels aangelegd te worden.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie