5 redenen om als zzp’er te kiezen voor factoring

Redactie Baaz
Of je nu een startende ondernemer of al langer in business bent: wachten is nooit leuk. Neem bijvoorbeeld de betalingstermijnen van je facturen. Je stuurt ze uit naar je debiteur en vervolgens moet je te wachten tot de betalingstermijn is verstreken.

Wat in dit geval een oplossing kan bieden is factoring. Factoring is een alternatieve kredietvorm, zo worden jouw facturen snel aan je uitbetaald en neemt het factoringbedrijf de betalingstermijn over. Dat is ook gelijk één van de voordelen om als zzp’er te kiezen voor factoring: je hoeft niet langer te wachten.

Alle voordelen van factoring op een rij:

  1. Het is snel geregeld.
  2. Werkkapitaal zonder schulden.
  3. Geen (bank)lening afsluiten.
  4. Debiteurenbeheer.
  5. Commercieel.
  6. Factoring is snel geregeld

Als je een aanvraag indient bij een factoringbedrijf wordt eerst gevraagd om documenten aan te leveren. Dit betreft o.a. een identiteitsbewijs, een kopie van je bankpas en een kopie van het contract met je opdrachtgever. Als je aanvraag is goedgekeurd ontvang je het factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening.

Werkkapitaal zonder schulden

Eerlijk is eerlijk, als je gebruikt maakt van factoring wordt dat niet als een schuld gezien. Door je facturen in te dienen bij het factoringbedrijf ontvang je het geld waar je recht op hebt. Zo beschik je gelijk weer over kapitaal om verder te gaan met ondernemen. Wat daarnaast ook een voordeel is, is dat je cashflow op deze manier op peil blijft. 

Geen (bank)lening afsluiten

Als je nog niet eerder van factoring hebt gehoord ben je waarschijnlijk geneigd om snel te vertrouwen op traditionele kredietvormen. Zoals het afsluiten van een lening bij de bank. Voor veel ondernemers is het lastig om in aanmerking te komen voor een banklening, met name voor starters. Factoring biedt in dit geval wel mogelijkheden, ook als je een startende ondernemer bent. Factoringbedrijven beoordelen een aanvraag op de kredietwaardigheid van een opdrachtgever, waardoor de meeste ondernemers wel gebruik kunnen maken van factoring.

Debiteurenbeheer

Een ander bijkomend voordeel is dat het debiteurenbeheer voor je uit handen wordt genomen. Het factoringbedrijf ontlast op deze manier ondernemers, omdat ze er niet langer omkijken naar hebben. Als ondernemer heb je kostbare tijd over om te kunnen investeren in andere zaken rondom je onderneming. 

Commercieel 

Het factoringbedrijf neemt, zoals eerder genoemd, het debiteurenbeheer voor je uit handen. Zo hoef je zelf niet langer aan je opdrachtgever te vragen wanneer je de betaling kunt verwachten. Het voordeel hiervan is dat dit ten goede komt en blijft van je relatie met de opdrachtgever. Een gezonde klantrelatie wat puur commercieel blijft zonder mogelijke ergernissen over te laat betaalde facturen. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie