40 % hooikoorts-patiënten door klachten minder productief op werk, blijkt uit onderzoek Klarify

40 % hooikoorts-patiënten door klachten minder productief op werk, blijkt uit onderzoek Klarify

Redactie Baaz

Veel Nederlanders werknemers genieten op zonnige zomerse dagen van de lange avonden en weekenden buiten. Maar het plezier daarin is voor zo’n 5 miljoen* Nederlanders met hooikoortsklachten aanzienlijk minder door allergische klachten. Uit onderzoek van Klarify, een nieuwe gepersonaliseerde app voor mensen met hooikoorts, blijkt dat maar liefst 75% van de hooikoortspatiënten tijdens het pollenseizoen negatieve impact van de allergie op zijn of haar kwaliteit van leven ervaart, inclusief werk en studie.

40% is minder productief, bijna een kwart moet vrij nemen of zich ziek melden door klachten

Uit onderzoek van Klarify blijkt dat hooikoorts impact heeft op het mentale welzijn. Dit resulteert in het vermijden van sociale situaties tot niet kunnen werken. 40% ervaart dat hooikoortsklachten verminderde productiviteit op het werk veroorzaken en 24% bevestigt dat ze vrij nemen of zich ziek moeten melden vanwege hooikoortsklachten. Jeukende ogen, een verstopte neus, vermoeidheid en pijn in de gezichtsholtes zijn symptomen waar werkenden elk jaar mee worstelen. Interessant genoeg is 55% van mening dat werkgevers de impact van hun allergie op het werk niet begrijpen.

44% studerende respondenten heeft moeite met concentreren

Daarnaast zegt 44% van de studerende respondenten, dat ze zich door hooikoortsklachten moeilijk op hun studie of examens kunnen concentreren.

Hooikoorts serieus nemen

Maar de zomer kan niet vermeden worden en pollen ook niet. Daarnaast hebben steeds meer mensen langer last van allergieën zoals hooikoorts. Lisa van der Putten, KNO-arts bij NoordWest Ziekenhuisgroep  Alkmaar en Den Helder, is allergie-specialist van de allergie-poli in dit ziekenhuis. Ze licht toe: “De verwachting is dat wereldwijd het aantal mensen met allergieën steeds verder toeneemt door o.a. klimaatverandering en vervuiling. Op dit moment heeft 30% van de Nederlanders allergische klachten en de verwachting is dat dit percentage in 2050 gestegen is naar 40 tot 50%. Het is dan ook tijd dat hooikoorts echt serieus wordt genomen. Gelukkig zit daar steeds meer ontwikkeling in en is er ook bij huisartsen steeds meer aandacht voor. Die trend zie ik o.a. ook door mijn rol binnen de Raad van Advies van The Allergy Institute Nederland. En verder nemen steeds meer allergiepatiënten zelf het heft in handen met digitale hulpmiddelen zoals apps waarmee ze zelf hun klachten en de invloed van diverse omstandigheden kunnen registreren, volgen en analyseren.”

De klarify-app een geïntegreerd digitaal hulpmiddel voor mensen met hooikoorts. De app is ontwikkeld door ALK, een organisatie van allergie-experts die meer dan 100 jaar ervaring heeft met onderzoek naar allergieën. Klarify verstrekt geïntegreerde gratis gepersonaliseerde informatie aan personen met een allergie. 

“Deze app is een effectieve oplossing voor mensen met hooikoorts”, zegt Lisa van der Putten. “Ze kunnen in één app alle informatie zien die ze nodig hebben zoals welke pollen er op dat moment in de lucht zijn en informatie krijgen over allergieën en de behandeling ervan. Ze kunnen ook een symptomendagboek bijhouden, wat helpt wanneer ze hun allergie en de aanpak ervan met de huisarts bespreken.” Klarify geeft up-to-date informatie over pollen, het weer en de luchtkwaliteit van elke mogelijke locatie in Nederland. Gebruikers van de app krijgen gepersonaliseerde inzichten, dagelijkse tips en kunnen de allergie-kalender en de pollensituatie bekijken. 

De klarify-app kan worden gedownload via de Apple Store of Google Play, of via allesoverallergie.nl

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie