4 manieren om je take-away restaurant duurzamer te maken

4 manieren om je take-away restaurant duurzamer te maken

MVO
Redactie Baaz

We moeten de komende decennia allemaal onze bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Dat geldt ook voor bedrijven. Dat zit hem niet altijd in de grote gebaren, maar alle kleine beetjes helpen. Zeker als iedereen dat doet. Wat kun je doen om je take-away restaurant duurzamer te maken? We bespreken vier opties.

Papieren tasjes

Werk jij nog met plastic tasjes die klanten kunnen kopen om hun eten in mee te nemen? Dergelijke tasjes worden zelfde hergebruikt, en zo worden deze tasjes met een omweg nog steeds wegwerpplastic. Dit terwijl je er ook voor kunt kiezen om papieren tasjes in te slaan waarin het eten vervoerd zou kunnen worden. In tegenstelling tot wat je misschien doet, hebben kwalitatief goede papieren tasjes een hoog draagvermogen tot wel 15 kilogram. Ze kunnen dus uitstekend de plastic tasjes vervangen als duurzamer alternatief.

Elektrisch bezorgen

Bezorgt jouw restaurant ook eten? Doe je dat met auto’s of scooters die op brandstof rijden? Dan kun je werken aan je duurzame uitstraling door dit te vervangen voor elektrisch vervoer. Dat kan dus een elektrische auto zijn of een elektrische scooter, maar ook een elektrische fiets. Het voordeel van dit laatste is dat er geen minimumleeftijd aan zit en er geen rijbewijs voor nodig is. Dat betekent dat je jonge, goedkope bezorgers kunt inhuren om dit werk voor je te doen. Daarnaast bespaar je ook op brandstof.

Temperatuur in de koelcel

Heeft jouw restaurant een koelcel waarin je voedingsmiddelen bewaart? Daarmee verbruik je veel stroom, maar je hebt hem natuurlijk wel gewoon nodig. Maar moet de temperatuur echt zo laag als je hem nu hebt staan? Elke graad dat je de koelcel hoger zet, bespaart immers maar liefst 10 procent op het stroomverbruik. De ideale temperatuur voor een koelcel is tussen de 4 en 7 graden Celsius. Bij deze temperaturen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën en andere organismen beperkt. Als er dus ruimte is om je koelcel binnen die marge net iets minder hard te laten koelen, maak daar dan gebruik van.

Energiezuinigere apparatuur

Hoe energiezuinig is de apparatuur die je gebruikt in je restaurant? De laatste jaren zijn er flinke stappen gemaakt met het ontwikkelen van energiezuinige apparatuur. Daarmee kun je twee vliegen in één klap slaan: je levert een positieve bijdrage aan het milieu én je bespaart in verbruikskosten. In sommige gevallen kan je energieverbruik zelfs met 60 procent verminderen. Vervang apparatuur die richting het eind van zijn levensduur gaat dus voor energie-efficiëntere modellen.

Sommige maatregelen behoren tot het laaghangend fruit en kunnen eenvoudig doorgevoerd worden. Voor andere maatregelen zijn investeringen nodig, maar duurzame investeringen betalen zichzelf vaak ook weer terug door energiebesparing.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie