'28 Procent pc-software in Nederland illegaal'

Redactie Baaz
Schade door illegale software in Nederland stijgt naar 502 miljoen dollar.

Zo'n 28 procent van de totale pc-software in Nederland is illegaal. Hiermee daalde het percentage illegale pc-software in Nederland met 1 procent tussen 2006 en 2007. De schade die illegale software toebrengt aan de software-industrie in Nederland is echter gestegen naar 502 miljoen dollar in 2007 (dit was 419 miljoen dollar in 2006).

Dit zijn enkele bevindingen uit het vijfde jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde piraterij van pc-software in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). Het onderzoek omvat 108 landen en is uitgevoerd door het toonaangevende IT-marktonderzoeksbureau IDC.

47,8 miljard dollar schade wereldwijd
Wereldwijd is het percentage illegale pc-software gestegen van 35 procent in 2006 naar 38 procent in 2007. De totale schade voor de wereldwijde software-industrie bedraagt 47,8 miljard dollar, ten opzichte van 39,7 miljard dollar in 2006. Softwarepiraterij heeft meer negatieve gevolgen dan alleen omzetderving van de softwaresector. Uit een ander onderzoek in opdracht van de BSA van januari dit jaar, blijkt dat het terugdringen van softwarepiraterij wereldwijd honderdduizenden nieuwe banen kan opleveren en zorgt voor miljarden dollars aan economische groei en stijgende belastinginkomsten.

"Dit onderzoek laat zien dat we vooruitgang boeken in onze strijd tegen softwarepiraterij", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in de Benelux. "Het verder terugdringen van piraterij levert aanzienlijke voordelen op voor consumenten, lokale softwareleveranciers, aanbieders van aanvullende diensten, kleine bedrijven en de maatschappij in het algemeen."

Andere conclusies uit het onderzoek:
- De pc-softwarepiraterij daalde in 64 van de 108 onderzochte landen. Slechts in elf landen steeg het piraterijpercentage. Omdat de pc-markt het snelst groeide in landen met een hoog piraterijpercentage, nam de softwarepiraterij wereldwijd toe met drie procent naar 38 procent in 2007.
- Wereldwijd zijn de landen met het hoogste piraterijpercentage Armeni (93 procent), Bangladesh (92 procent), Azerbeidzjan (92 procent), Moldavi (92 procent) en Zimbabwe (91 procent). Onder de landen met het laagste piraterijpercentage bevinden zich de Verenigde Staten (20 procent), Luxemburg (21 procent) en Nieuw Zeeland (22 procent). Op het lijstje met laagste piraterijpercentages staat Nederland, samen met Australi, op een gedeelde dertiende plaats met 28 procent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie