2018 wordt het jaar van de MZP'er
Adjiedj Bakas over MZP'ers en ZZP'ers

2018 wordt het jaar van de MZP'er

Redactie Baaz

In 2018 proberen MKB-ondernemers en ZZP’ers belemmerende fiscale regels voor te blijven door betere samenwerking en slimmer organiseren.

2018 is het jaar van de MZP’er, de MKB-ondernemer die alleen met ZZP’ers werkt en geen mensen in vaste dienst meer wil. Dat is een mooie constructie voor zowel de ondernemer als de ZZP’er.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is van tafel en dat blijft wel even zo. Wel wordt de Belastingdienst strenger bij het beoordelen van opdrachtgevers en ZZP’ers. Het werd soms oogluikend gedoogd als een ZZP’er veel voor een en dezelfde opdrachtgever werkte, maar dat kan nu niet meer.

Zwerm vogels

Tegenover de MZP’er staan de ZZP’ers. Ook zij vernieuwen zich; ze gaan pools vormen om samen acquisitie te kunnen doen en daar mensen bij te zoeken. Zie het maar als een zwerm vogels. De zwerm breidt zich uit en krimpt weer in al naargelang de omstandigheden. Je hebt er geen rechtsvorm voor nodig.

Als een klus te groot is om helemaal zelf op je te nemen, betrek je er anderen bij. Die betalen een commissie aan de ZZP’er van wie ze de opdracht hebben gekregen. Zo maak je het zakelijker. Ik noem het wederzijdse prostitutie tot beider genoegen.

Rente

De economie draait als een tierelier. Dit succes wordt toegeschreven aan de centrale banken, die met hun rentebeleid investeren aantrekkelijker hebben gemaakt.

In 2018 wordt dit beleid afgebouwd. De rente gaat weer omhoog. De economische crisis mag dan voorbij zijn, we zijn nog niet terug op het niveau van 2007. Als we niet oppassen, ontstaat bij de stijgende huizenprijzen een nieuwe onroerend-goedbubbel. Waakzaamheid blijft dan ook geboden.

Belastingdruk

Hebben we de economische groei aan Rutte-III te danken? Wat het kabinet doet of niet doet, maakt niet zo veel uit. Het zijn uiteindelijk de ondernemers die het doen. Nederland is het meest fantastische land dat er is. Voor iedere ondernemer is het de moeite waard een bijdrage te leveren aan het succes van de BV Nederland.

Waar ondernemend Nederland minder blij mee is, is de belastingdruk. Die is nog steeds veel te hoog ondanks piepkleine stappen op weg naar een vlaktaks. Ik hoop dat iedereen in 2018 lid wordt van ONL, dé ondernemersorganisatie van Nederland en gerund door echte ondernemers. En verder vind ik dat alle Nederlanders lid zouden moeten zijn van de Bond voor Belastingbetalers. Je hebt deze democratische lobbyclubs hard nodig om voor elkaar te krijgen dat de overheid een eerlijk belastingstelsel inricht.

In de Chinese astrologie is dit het Jaar van de Hond, een jaar waarin idealen als ondernemersvrijheid richtinggevend zijn. Ook een jaar waarin we beter gaan samenwerken omdat dat ons vooruithelpt. Samenwerken zorgt niet alleen voor meer harmonie, maar ook voor extra inkomsten, want onze economie ondervindt veel schade van individuen of organisaties die elkaar tegenwerken.

Voor de MZP’er wordt dit een goed jaar. Hij of zij kan door deze vernieuwende manier van werken een grote aantrekkingskracht uitoefenen op getalenteerde ZZP’ers.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie