2017 wordt het jaar van de zakelijke dienstverlening

2017 wordt het jaar van de zakelijke dienstverlening

Redactie Baaz
De zakelijke dienstverlening neemt in 2017 met drie procent in volume toe. De economie blijft groeien, net als de bedrijfsinvesteringen, zij het in een lager tempo dan in 2016.

Het vertrouwen van ondernemers is groot, maar een steeds kleiner deel van hen ziet verdere verbetering van het economisch klimaat en de winstgevendheid, meldt het ING Economisch Bureau​.

Groei zakelijk dienstverleners 

In het derde kwartaal van 2016 groeide de zakelijke dienstverlening in volume met 4,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Daarmee is de zakelijke dienstverlening, na de bouw de snelste groeier. Door het jaar heen vlakt de groei wel licht af. 

Kennisintensieve zakelijke dienstverleners presteren iets minder dan de overige zakelijke diensten. Vooral de flexbranche en reisbranche presteren sterk. Voor heel 2016 verwacht ING Economisch Bureau een groei van de zakelijke dienstverlening van ongeveer vijf procent.

Minder ondernemers zien winstgroei

Dat in 2016 een groeipiek bereikt lijkt, blijkt uit de vertrouwensindicatoren. Zo geeft van zowel specialistische als overige zakelijke dienstverleners een steeds kleiner deel aan dat het economisch klimaat is verbeterd. Ook zien minder ondernemers een verbetering van de winstgevendheid. 

Toch verwacht een groot deel het personeelsbestand uit te breiden, al is het vinden van geschikt personeel niet vanzelfsprekend. In de eerste negen maanden van 2016 nam het aantal werknemers, exclusief uitzendbanen, met 12.000 toe.

Zakelijke dienstverlening groeit verder 

In 2017 groeit de zakelijke dienstverlening verder. ING Economisch Bureau verwacht dat de volumegroei uitkomt op drie procent. Dit is nog altijd meer dan de verwachte economische groei, maar lager dan in 2016. De investeringen van bedrijven en overheid nemen in 2017 minder snel toe en de economische activiteit in de verschillende sectoren groeit minder hard dan in 2016. 

Uitzenders behoren opnieuw tot de snelste groeiers in de sector. Binnen de kennisintensieve zakelijke dienstverlening blijft advisering een belangrijke groeidriver, waarvan organisatieadviesbureaus en accountantskantoren de vruchten plukken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie