16 jaar Big Improvement Day, de stand van zaken

16 jaar Big Improvement Day, de stand van zaken

Redactie Baaz

Dit jaar vindt de 16e editie van de Big Improvement Day (BID) plaats, een jaarlijks grootschalig evenement waar de top van het bedrijfsleven en de overheid samenkomen op positieve ontwikkelingen en innovatie in ons land te stimuleren en onder de aandacht te brengen. Wij gingen in gesprek met oprichter Ralph van Hessen over het event – of beter gezegd de beweging – de afgelopen jaren, resultaten en een blik op de toekomst.

Stel jezelf voor..

“Ik ben Ralph van Hessen. Na het behalen van mijn bachelor en master in Economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, ben ik samen met een compagnon evenementen- en communicatiebureau Winkelman en Van Hessen gestart. Dit is inmiddels alweer ruim 43 jaar geleden. In januari 2008 ben ik naast mijn werk voor het communicatiebureau, de Big Improvement Day gestart. Dit is uitgegroeid tot een enorm succes waardoor ik drie jaar geleden besloot om mij vol hierop te focussen en de positiviteit in Nederland continu te stimuleren.”

Wat is de Big Improvement Day?

“De naam ‘Big Improvement Day’ beschrijft het eigenlijk al goed. Het is een dag in het jaar waarop de positieve ontwikkelingen, innovaties en verbeteringen een podium krijgen. Aandacht voor minder leuk nieuws is er immers genoeg – sla de krant maar eens open. Sinds 16 jaar komt hier de top van de overheid en het bedrijfsleven samen om te focussen op wat goed gaat in ons land en vernieuwende samenwerkingen op te zetten om het nóg beter te maken. Ieder jaar is het podium gevuld met ondernemers met vernieuwende ideeën, afgevaardigden van diverse ministeries en overheidsinstanties om mooie initiatieven te belichten en personen die met hun persoonlijke verhaal inspireren en motiveren. Zo hebben we de afgelopen jaren onder andere Richard Branson van de Virgin Group op het podium gehad, evenals Edward de Bono, expert op het gebied van lateraal denken, Tererai Trent, vechter voor betere kwaliteit in educatie en het bekrachtigen van vrouwen in Afrika én de “all-time favorite guest’ van Oprah Winfrey, en oud-voetballer en trainer Louis van Gaal. Daarnaast staat netwerken centraal. Eén goed idee, één goed contact en één goede actie; daarmee gaan de bezoekers naar huis. Inmiddels is de Big Improvement Day uitgegroeid tot de grootste verbinder van Nederland”.

Hoe is het evenement de afgelopen jaren ontwikkeld?

“Wie onze website de afgelopen tijd heeft bezocht, kon het al zien. De naam Big Improvement Day is veranderd in Big Improvement Days – meervoud dus. Waar het begon als jaarlijks evenement, is het uitgegroeid tot een beweging waarbij we elke dag van het jaar werken aan een positiever en mooier Nederland. Onze community spreekt en brainstormt continu over grote maatschappelijke problemen en bedenkt direct toepasbare oplossingen. Zo zijn er verschillende werkgroepen opgezet voor Duurzaamheid, Ondernemerschap, Educatie, Leiderschap, Sport en Bewegen, Innovatie en de Arbeidsmarkt. Ook worden er inmiddels meerdere awards uitgereikt ieder jaar; de BID Positivity Award voor bedrijven en personen die de kracht van positiviteit optimaal benutten, De Nederlandse Innovatieprijs voor het meest vernieuwende bedrijf van het jaar en de Phoenix Awards voor het bedrijf of de ondernemer die na een grote tegenslag of zelfs faillissement succesvol uit de as is herrezen. Met dit laatste willen we het taboe hierop doorbreken.”

Op welk gebied is Nederland de afgelopen jaren het meest verbeterd en welk gebied kan nog wel wat extra aandacht krijgen volgens jou?

“Er is meer begrip gekomen voor het belang van ICT en technologie om maatschappelijke problemen op te lossen. Dat is absoluut een verbetering, maar we zijn er nog niet. Als je het mij vraagt zouden de problemen in Groningen met de juiste inzet van technologie eerder opgelost kunnen worden en kan de benodigde energietransitie hierdoor versneld plaatsvinden. Ten slotte zal er meer aandacht moeten komen voor valorisatie. We hebben in Nederland een gigantische hoeveelheid data opgeslagen dat nu helaas nog niet volledig wordt benut.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Hier gaan we terug in de tijd naar de tweede BID editie met Richard Branson als keynote. Tijdens zijn presentatie, vroegen twee studenten uit de zaal, via de applicatie die rechtstreeks met het scherm verbonden was, of zij mee mochten naar Obama’s inauguratie. Branson heeft deze droom voor beiden verwezenlijkt. Dat vond ik heel bijzonder!”

Kun je vertellen over de highlights van BID 2023?

“De keynote: Melati Wijsen. Deze klimaatactiviste en maker van de documentaire ‘Bigger than us’, zet zich in om de jeugd over de hele wereld te empoweren om bij te dragen in de oplossing van klimaatvraagstukken. Toen ik haar documentaire zag op het filmfestival en met haar in gesprek kwam dacht ik: wat kan jij spreken, motiveren en wat ben jij wijs. Zij móést de keynote voor BID 2023 worden.”

Wat kunnen we van BID verwachten in de toekomst?

“De Big Improvement Day beweging zal enkel nog maar groter worden, puur omdat dit noodzakelijk is in de tijd waarin we leven. Zowel maatschappelijke groeperingen als de overheid heeft hulp nodig om echt verschil te kunnen maken. Positiviteit, samenwerking en actie staan hierbij centraal. We gaan massaal kijken naar wat er wél mogelijk is en wantrouwen omzetten in vertrouwen. De afgelopen jaren zijn er ruim 500 nieuwe samenwerkingsverbanden opgezet tussen de overheid, het bedrijfsleven, universiteiten en de media en de komende jaren zullen dat er nog veel meer worden.”

Er zijn nog tickets beschikbaar om de Big Improvement Day 2023 op 17 januari in het AFAS Circustheater in Scheveningen bij te wonen. Bekijk https://bigimprovementday.org/ en neem contact op met de organisatie.

Big Improvement Day, BID, event, Ralph van Hessen, interview

Ralph van Hessen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie