Zo stimuleer je gezonde eetgewoontes bij werknemers

Zo stimuleer je gezonde eetgewoontes bij werknemers

Redactie Baaz
Misschien heb je de artikelen rondom het onderzoek van BoxBites naar de eetgewoonten van werkend Nederland voorbij zien komen. Het blijkt dat stress op het werk ervoor zorgt dat werknemers ongezonde voedselkeuzes maken. Een andere bevinding is dat bijna veertig procent van de werknemers de manager verantwoordelijk houdt voor gezond voedsel op het werk.

Het belang van gezonde werknemers is in principe een open deur. Het is bewezen dat het ziekteverzuim lager ligt bij gezonde werknemers en dat vitaliteit een grote invloed heeft op de productiviteit. Hoe kan het dan zijn dat een gezonde werkomgeving, en daarbij dus ook het aanbod van gezond eten, nog niet op de strategische agenda staat van organisaties?

Managers moeten verantwoordelijkheid nemen als het gaat om de gezondheid van de werknemer. Gezonde werknemers zijn effectieve werknemers en daarmee is het belang voor een werkgever dus groot. Gedrag veranderen blijft lastig, maar door gezonde opties aan te bieden maak je het voor werknemers makkelijker de juiste keuze te maken. Hieronder geven we een aantal tips voor werkgevers hoe ze dit eenvoudig kunnen aanpakken.

Een duwtje in de goede richting

Medewerkers die snappen dat gezond eten goed voor hen is, hoef je niet te helpen, die redden zich wel. Juist diegenen die niet gezond eten moet je niet willen verleiden, maar verhinderen. Het is zo simpel als het klinkt. Een duwtje in de goede richting wordt ook wel een nudge genoemd. Nudging is een term die voortkomt uit gedragspsychologie. Het gaat over onbewust gedrag bewust beïnvloeden, zonder keuzeopties uit te sluiten.

Plaats de ongezonde keuzes, zoals fastfood, aan het einde van het buffet. De kans is groot dat werknemers al allerlei gezonde alternatieven op hun bord hebben liggen, voordat ze langs de warmteplaat met kroketten komen. Het grootste voordeel van een nudge is dat de mogelijkheid tot een zelfstandige keuze behouden blijft. Een nudge is dus een goed alternatief voor het verbieden of opleggen van zaken. Een nudge maakt een gezonde keuze makkelijker en een ongezonde keuze moeilijker, zonder dat mensen het door hebben.

Natuurlijke interactie

Creëer een omgeving waar werknemers rustig kunnen eten. Collega’s die elkaar normaal gesproken tijdens werktijd niet treffen, ontmoeten elkaar juist wel in een kantine. Door een ontmoetingsplek te creëren, zien mensen de lunch als een ontspanningsmoment. Even snel iets eten achter je bureau, zorgt ervoor dat werknemers niet goed tot rust komen. En zoals het onderzoek van BoxBites ook al aangaf, zorgt stress voor ongezonde voedselkeuzes.

Cateraar van de toekomst

Denk ook eens aan een aanbod in de vorm van maaltijdcomponenten waarmee tegen een vast bedrag een gezonde, verantwoorde en evenwichtige maaltijd kan worden samengesteld. Het aanbod is dan weliswaar kleiner, maar de cateraar varieert dusdanig dat de werknemer steeds blij verrast is en er voor elk wat wils is.

In deze vorm kan de werkgever ook invloed uitoefenen op het voedingspatroon van de werknemers. Het beschikbaar stellen van gezonde, uitgebalanceerde maaltijden kunnen van toegevoegde waarde zijn, zonder dat dit betuttelend overkomt op de werknemers. Brengt het als service, als extraatje, maar vooral niet als verplichting.

Denk verder

Gezond eten is niet de enige sleutel tot succes. De bewegingsarmoede wordt steeds groter in Nederland. We zitten te veel en hebben het te druk om ’s avonds nog even een bezoekje te brengen aan de sportschool. Als werkgever kan je hierin faciliteren. Hierbij kan je denken aan een eenvoudige oplossing als een sta bureau, maar ook aan het aanbieden van workouts onder werktijd.

Of er nu een plan wordt opgesteld voor een gezonder aanbod in de bedrijfskantine of dat er een mogelijkheid is voor werknemers om onder werktijd te sporten. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor een gezond aanbod, zeker onder zijn dak.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie