Wie heeft de slimste energiebesparingsoplossing?

Wie heeft de slimste energiebesparingsoplossing?

Redactie Baaz

De stichting DOEN heeft de vijf finalisten van de DOEN Energie[s]topper bekend gemaakt, de nationale competitie voor energiebesparing.

Met de innovaties van Ipsum Energy, Roofclix, Sensorfact NL, Soundenergy en Wellsun, kunnen bedrijven en huishoudens tot 90 procent aan energie besparen. 

De inzendingen van de vijf finalisten:

Ipsum Energy

Ipsum Energy is een real-time app die werkt als persoonlijke energiecoach voor consumenten. Ipsum ziet namelijk het energieverbruik van de belangrijkste elektrische apparaten in huis en laat zien wat de grootste energieslurpers zijn en waar dus bespaard kan worden. De app geeft per apparaat praktische bespaartips voor slimmer energiegebruik. Huishoudens kunnen met de app 10 tot 20% energie besparen.

Roofclix

Roofclix biedt een oplossing voor beheersing van het binnenklimaat van de 450 miljoen m2 aan platte daken in Nederland. Het is een kliksysteem dat op bestaande daken van woningen wordt geplaatst en zorgt tot 50% reductie in koelbehoefte in de zomer en verwarmingsbehoefte in de winter.

Sensorfact NL

Sensorfact NL is een intelligent energiemanagementsysteem voor de maakindustrie. Draadloze sensoren meten het energieverbruik van de machines, zodat in een oogopslag het besparingspotentieel per machine duidelijk wordt. Het systeem detecteert via algoritmes ook welke besparingsmaatregelen genomen kunnen worden om zo het energieverbruik te verlagen.

Soundenergy

De THEAC-25 warmtepomp van Soundenergy werkt niet op elektriciteit maar op heet water via een unieke zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie: Thermo Acoustics. De THEAC-25 heeft geen koudemiddel en bewegende delen, is geluidsarm en onderhoudsvrij. De warmtepomp is geschikt voor gebouw- en proceskoeling en belooft 50 tot 90 procent energiebesparing.

Wellsun

Wellsun heeft de Lumiduct TM ontwikkeld: een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één dat 50 procent meer energie opwekt dan een traditionele zonnepanelen. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het paneel doorlaat. Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, het zachte daglicht wordt doorgelaten. Door ledlampjes te integreren in het paneel kan het ook nog als media wall functioneren met een betere resolutie dan de Ziggo dome, aldus de makers.

Coaching op maat

De vijf genomineerden krijgen coaching op maat via New Venture en worden voorbereid op de finale die op 15 maart 2018 plaatsvindt. Dan pitchen zij hun plannen aan de vijfhoofdige jury. De winnaar ontvangt 100.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie