Ralph Hamers van ING loopt als reus voorop in een stoet van dwergen

Ralph Hamers van ING loopt als reus voorop in een stoet van dwergen

Redactie Baaz
Geen Nederlander die na deze week niet weet dat ING-topman Ralph Hamers miljoenen per jaar verdient. Minder bekend is dat de Nederlandse econoom Jan Pen in 1971 een manier bedacht om de inkomensverdeling levendig in beeld te brengen.

In die verdeling loopt Ralph Hamers zeer waarschjinlijk ergens voorop in de groep. En dat niet alleen, hij heeft daar het formaat van een reus aangenomen. Lees hieronder een manier om de inkomens van Nederland voor te stellen zodat zelfs een kleuter het begrijpt. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) legt het in detail uit op zijn site, wat hieronder volgt is de samenvatting. 

Kabouters en reuzen

Stel je voor dat in een uur alle 7,6 miljoen Nederlandse huishoudens aan je voorbijtrekken in een optocht van epische proporties. Een gezinslid staat gelijk aan een huishouden, met een lengte die gelijk staat aan zijn vermogen. Een gemiddeld vermogen staat dan gelijk aan 1 meter 74 en iemand met een vermogen van een miljoen schiet 11,46 meter de lucht in. De grafiek die je dan krijgt luistert naar de illustere naam de Parade van Pen.

Het CBS heeft hier voor 2016 een grafiek van gemaakt die er zo uitziet:

Toelichting Parade van Pen 2016

De eerste 13 minuten zijn onder de grond en staan voor huishoudens met negatieve vermogens, gevolgd door dwergen van 2 cm hoog. Die laatste groep staat voor Nederlanders met een uitkering. Het gemiddeld vermogen trekt op de 44ste minuut voorbij met een bedrag van ruim 150.000 euro. Wat opvalt is dat eigen woningbezit voor de gemiddelde Nederlander zijn vermogen bepaalt.

En dan gebeurt het.

Vlak voordat het uur voorbij is groeit de lengte van de laatste deelnemers gigantisch. Na de ophef deze week om het salaris van de ING-topman is het vooral de laatste minuut die interessant is. Die wordt in de grafiek bevolkt door reuzen

De giganten die in de laatste minuut voorbijkomen doet de rest van Nederland verschrompelen tot bijna niets. De huishoudens in de laatste minuut bezitten een derde van het totale vermogen. Het CBS schrijft dat in deze groep een op de zes zelfstandig ondernemer is en een op de vier gepensioneerd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie