Stappenplan tijdelijk personeel inhuren

Redactie Baaz
Een fulltimer aannemen doe je niet zomaar even. Toch heb je soms extra hulp nodig. Een tijdelijke kracht kan dan uitkomst bieden. Wij stelden een stappenplan op zodat je aan alle voorwaarden voldoet.

Tijdelijk personeel, je vindt het overal. Bij een uitzendbureau bijvoorbeeld, een detacheringsbureau of een van de vele websites waar arbeidskracht wordt aangeboden. Heb je een goede kracht gevonden? Dan is het raadzaam de volgende stappen te doorlopen om ervoor te zorgen dat je aan alle verplichten voldoet die bij het inhuren van tijdelijke krachten komen kijken.

Stap 1: Identiteit controleren en vastleggen

Als je een nieuwe medewerker inhuurt, moet je zijn of haar identiteit controleren aan de hand van een origineel identiteitsbewijs.

Stap 2. Tewerkstellingsvergunning controleren

Als je iemand van buiten de EER/Zwitserland of uit Roemenië of Bulgarije inhuurt, dien je te controleren of deze persoon een tewerkstellingsvergunning heeft. De intermediair moet deze voor hem aanvragen.

Stap 3. Aansprakelijkheid voor loonheffingen voorkomen

De Belastingdienst kan je aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting die je intermediair moet betalen. Je kunt dit onder andere voorkomen door de uitlener te vragen een g-rekening af te sluiten.

4. E101/A1-verklaring controleren

Buitenlandse arbeidskrachten kunnen in sommige gevallen sociaal verzekerd blijven in het buitenland. Je hoeft dan geen sociale premies voor hen af te dragen. Om hier zekerheid over te hebben kun je je intermediair vragen om een E101/A1-verklaring.

5. Zorgen voor goede arbeidsomstandigheden

Als werkgever moet je zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al je personeel, dus ook voor arbeidskrachten die ujeinhuurt via een intermediair.

6. Werk- en rusttijden bepalen

In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang je werknemers per dag en per week mogen werken en wanneer zij recht hebben op pauze. Deze wet geldt ook voor arbeidskrachten die je inhuurt via een intermediair.

7. Zorgen dat je inhuurkracht minimaal het minimumloon ontvangt

Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon en vakantiebijslag. Ook als je medewerkers inhuurt bent je er verantwoordelijk voor dat zij minimaal het minimum(jeugd)loon ontvangen.

Tot slot: door zaken te doen met een SNA-gecertificeerde uitlener loop je minder risico op claims van de Belastingdienst wanneer de intermediair zijn verplichtingen niet nakomt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie