Voorkom kapitaalvernietiging, regel een goede back-up

Voorkom kapitaalvernietiging, regel een goede back-up

Redactie Baaz

Als ondernemer werk je graag met productieve mensen. Niet zo verwonderlijk: een goed op elkaar ingespeeld team van productieve professionals geeft een enorm concurrentievoordeel. Toch is zelfs het meest productieve team zonder goede back-up in één klap dagen werk kwijt. Een nachtmerrie voor iedere manager maar nog altijd vaak bittere realiteit. Dat kan gelukkig ook anders.

We geven toe: het is niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je werkzaamheden: een goede back-up. Toch blijft dit onterecht ondergeschoven kindje van je IT-omgeving een cruciaal punt. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk aan het per ongeluk verwijderen van een bestand, tot aan een fikse brand die alle inventaris en óók je data compleet verwoest. Uren tot dagen werk kunnen met zo'n ongelukje in één klap voor niets blijken. Vaak is dat de reden tot grote ergernis en tientallen verloren (dure) arbeidsuren, maar soms is het zelfs een directe oorzaak van een ultieme genadeklap: het faillissement. Hoe dan ook zijn kleine en grote datarampen een ernstige vorm van kapitaalvernietiging, die je maar op ééń manier kunt voorkomen: een goede back-up.

Hoe regel je dat?

Maar hoe regel je dat nu, zo'n back-up? Het hoort waarschijnlijk niet tot je core-business en dus wil je er niet teveel tijd en gedoe mee kwijt zijn. Een back-up is immers een timesafer, geen timesink en om nu een duur IT-mannetje daarvoor in te huren... De ReadyNAS-lineup van NETGEAR biedt een goede basis. Deze dataservers prik je in je netwerk, waar ze vervolgens dienen als centrale opslagplek voor al je bedrijfsgegevens. Je creëert als het ware je eigen cloud, want de ReadyNAS is vanaf iedere locatie, dus ook thuis en onderweg, benaderbaar. Maar in tegenstelling tot een publieke cloud staan jouw gegevens niet bij een derde partij, maar op je eigen ReadyNAS. En die back-up, die is geregeld: de ReadyNAS-apparaten kunnen van van alle systemen in je bedrijf op gezette tijden een back-up maken, ook van de laptops van je flexwerkers en de systemen op een eventueel thuiskantoor.

Een goede back-up komt echter nooit alleen, letterlijk. Daarom adviseren we je een tweede ReadyNAS te installeren. Deze plaats je vervolgens in een ander filiaal, bij jezelf of bij een medewerker thuis. Als het maar ergens anders is dan in het pand van de andere ReadyNAS. Iedere nacht of ieder uur kun je de twee nas'en synchroniseren, waardoor je altijd een reservekopie hebt van je volledige data op een fysiek andere locatie. Zo kan een brand of inbraak nooit een dataramp tot gevolg hebben. Chique gezegd voorkom je zo een 'single point of failure'.

Drie factoren die het verschil maken

Hoe komt het dat de talloze mkb-opslagoplossingen niet dezelfde fijnmazige opslag per uur bieden, terwijl sommige van die oplossingen wel al een soort van snapshot-functionaliteit hebben? Om dit te begrijpen, hoeven we niet eens heel diep in de techniek te duiken. We moeten eerst in kaart brengen wat de vereisten zijn voor bescherming op uurbasis van data:

Allereerst is er het gebruik van opslagcapaciteit. Wanneer de data ieder uur wordt opgeslagen, dan moeten het gebruik van de opslag worden geoptimaliseerd, want anders wordt de beschikbare capaciteit snel opgebruikt.
Vervolgens moeten we er ons rekenschap van afleggen dat back-up tijdens werktijden geen impact mag hebben op gebruikers of applicaties. Dat betekent dat de lees- en schrijfprestaties van het opslagsysteem niet mogen verminderen door de back-up activiteit.

Ten derde, en dit wordt vaak over het hoofd gezien, is de tijd die nodig is voor het terughalen van data (Recovery Time Objective) bij dataverlies minstens zo belangrijk als het Recovery Point Objective,  of de intervalfrequentie waarmee de back-ups worden gemaakt.

Pas als deze drie aspecten op de juiste manier worden meegewogen, zal een opslagsysteem bescherming per uur kunnen bieden terwijl de productiviteit van gebruikers en applicaties gegarandeerd kan worden en een snel herstel bij dataverlies mogelijk is.

Meer weten

Wil je meer weten wat de ReadyNAS-lijn voor jouw organisatie kan betekenen? Ga naar www.gostoredomore.nl.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie