IT-trends voor 2018? Kijk liever wat verder vooruit (2)

IT-trends voor 2018? Kijk liever wat verder vooruit (2)

Redactie Baaz

Technologie gaat niet alleen onze omgeving veranderen, maar ook wat het betekent om mens te zijn.

We worden 150 jaar oud

Wat de IT-trends zijn voor 2018, is minder interessant dan de impact die technologie op ons leven gaat hebben over een jaar of vijftig. De ontwikkelingen van komend jaar kun je niet los zien van de impact op de lange termijn. In deze serie neemt Mark Barrenechea, CEO van OpenText, ons aan de hand langs deze veranderingen, en wat ze betekenen voor komend jaar.

In de Eindejaarsspecial van Baaz ging ik in op de gevolgen van digitale trends voor ons IQ. Maar we worden niet alleen slimmer, we krijgen ook steeds meer tijd om de kennis te vergaren. De nieuwste technologische trends verhogen onze levensverwachting zodanig, dat de gemiddelde levensverwachting van 80 in 2018 zal stijgen naar 88 in 2050. Sterker nog, de eerste mens die 150 jaar zal worden is inmiddels al geboren.

De versnelde toename in levensverwachting hebben we voornamelijk te danken aan technologische ontwikkelingen als AI, Machine Learning en Internet of Things. Op globale schaal gebruiken organisaties als de Wereld Gezondheid Organisatie ‘Big Data’ om voorspellende analyses te doen op het uitbreken van epidemieën of andere rampen, om zo de schade te beperken. Op lokaal niveau zien we AI en Machine Learning terug in dokterspraktijken, waar deze technologieën worden ingezet om hartaanvallen en beroertes te voorspellen, in sommige gevallen zelfs tot een jaar ervoor. Maar liefst 82 procent van deze voorspellingen zijn nu al accuraat, waardoor ziekenhuisopname en zelfs sterfte tegengegaan kan worden. Ook zien we steeds meer draagbare technologische items, zoals FitBits, die bijdragen aan de verbeterde en verlengde gezondheid van de mens.

Bovenstaande trends zullen ongetwijfeld door ontwikkelen in 2018, maar een nieuwe, zeker zo impactvolle trend staat in 2018 aan het begin van zijn effect. De inzet van biotechnologieën, zoals genetische technologie, hebben er tot nu toe voor gezorgd dat wetenschappers ouderdom zien als een ziekte die genezen kan worden, of een genetische code die veranderd kan worden. Zoals afweercellen gemanipuleerd worden tegen ziektes zoals HIV, Alzheimer en kanker, wordt er nu ook actief onderzoek gedaan naar hoe het verouderingsproces met genetische technologie vertraagd kan worden.

Als deze onderzoeken succesvol blijken, en een levensverwachting van 150 jaar de norm is, wat betekent dit dan voor onze samenleving? Naast het ethische debat omtrent genetische modificatie dat onvermijdelijk plaatsvindt, zijn er ook praktische gevolgen, zoals de vergrijzing van de arbeidsmarkt. Zo zullen pensioenen pas vanaf 80 jaar starten en de bevolkingsgroep boven de 65 zal groter zijn dan de kinderen onder de 5 jaar oud. Ook moet de aarde de omvang van de toenemende bevolking aankunnen. Met een geschatte populatie van 9,7 miljard in 2050 is dit niet vanzelfsprekend.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie