Is het dieptepunt in aantal fusies en overnames nu echt bereikt?

Is het dieptepunt in aantal fusies en overnames nu echt bereikt?

Redactie Baaz

Het laatste kwartaal van 2017 daalde het aantal fusies en overnames fors. Deze periode gaat zelfs de boeken in als slechtste periode van het afgelopen decennium.

Volgens de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson een trendbreuk, want voor het eerst in tien jaar slaagt de wereldwijde markt van fusies en overnames er niet in de aaneenschakeling van telkens betere prestaties te doorbreken.

De Europese overnemende partijen behaalden echter wel positieve resultaten in het vierde kwartaal, met een outperformance van 8,7 procentpunt boven de index. Het eerdere bericht over het QDPM-onderzoek van 2017 omvatte afgeronde transacties tussen 1 oktober 2017 en 11 december 2017. In dit artikel staan de cijfers over het gehele vierde kwartaal vermeld. De aangepaste cijfers geven dezelfde trend weer als het vorige bericht.

Laatste kwartaal prestaties ver onder index

De QDPM meet het aantal afgeronde overnames en fusies met een waarde van minimaal $100 miljoen en brengt de aandelenkoersen na afronding van een transactie in kaart. Hieruit blijkt dat het in 2017 niet mogelijk was door middel van transacties waarde toe te voegen.

In de laatste twaalf maanden presteerden kopers 1,3 procentpunt slechter dan de index. Het onderzoek laat ook zien dat vooral in het laatste kwartaal de dealmakers fors onder de markt presteerden met 4,9 procentpunt onder de index. Dit zijn de laagste kwartaalcijfers sinds in 2008 met het onderzoek werd begonnen.

Lange termijn resultaten wel goed

Hoewel dealmakers in 2017 ondermaats presteerden, blijkt uit de QDPM-analyse dat de gemiddelde prestaties voor internationale kopers over de afgelopen drie jaar met 5,0 procentpunt positief blijven, waarbij de langetermijnprestatie sinds 2008 op dit moment op 3,6 procentpunt staat.

Hieruit blijkt dat overnemende partijen het op de lange termijn voortdurend beter doen dan de beursindex, met een sterk rendement op afgeronde transacties. Deze cijfers over de langere termijn ondersteunen de stelling dat, mits goed uitgevoerd, transacties een betrouwbare route zijn voor bedrijfsgroei en dat hierdoor zeker waarde voor aandeelhouders wordt toegevoegd.

Europa scoorde beter in het laatste kwartaal

Op regionaal niveau zijn de Europese kopers met 32 transacties nog steeds de betere dealmakers. Hun prestaties liggen in het laatste kwartaal met 8,7 procentpunt hoger dan de Index en ze doen het daarmee aanzienlijk beter dan de beurs, vergeleken met 3,7 procentpunt in het voorgaande kwartaal.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie