Producentenvertrouwen fluctueert nauwelijks

Producentenvertrouwen fluctueert nauwelijks

Redactie Baaz
Het producentenvertrouwen ging van 9,1 in november naar 8,9 in december. Dat is de op een na hoogste waarde van dit jaar. Producenten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand, maakt het CBS bekend.

Minder positief over de verwachte bedrijvigheid

Producenten in de industrie waren in december wat minder positief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen verbeterde het oordeel over hun orderportefeuille en waren ze ook iets positiever over de voorraden gereed product.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie