Crowdfundingmarkt groeide in 2017 naar 175 miljoen euro

Crowdfundingmarkt groeide in 2017 naar 175 miljoen euro

Redactie Baaz
Uit de rapportage 'Crowdfunding 2017 van Fundwijzer blijkt dat de crowdfundingmarkt in 2017 is gegroeid naar €175 miljoen.

Deze belangrijke groei ten opzichte van 2016 laat zien dat er vanuit de markt nog altijd een groeiende behoefte is aan crowdfunding. De Top 10 Crowdfunding Platformen is dit jaar goed voor ruim 65 procent van de opgehaalde financiering door middel van crowdfunding. Verder valt in de rapportage te lezen over de shake-out die plaats vindt in de crowdfundingmarkt en de verschillende banken die toetreden tot de alternatieve financieringsmarkt. Zo gaven in 2017 verschillende partijen aan hun activiteiten te (zullen) stoppen en blijkt uit data van Fundwijzer dat een behoorlijk aantal platformen niet of nauwelijks projecten publiceren.

Crowdfundingplatformen

Collin Crowdfund heeft dit jaar opnieuw het meeste financiering aangetrokken, in totaal ruim €33 miljoen euro. Hiermee haalden zij weliswaar meer financiering op dan in 2016, toen zij ruim €32 miljoen op haalde, maar hebben zij hun ambitieuze doelstelling (€60 miljoen aan financiering ophalen voor het MKB in Nederland) niet gerealiseerd. Wel financierde Collin Crowdfund in oktober haar 400e project succesvol en won Collin Crowdfund in 2017 wederom de Cash Cow Award en de Gouden Stier .

Geldvoorelkaar.nl bezet dit jaar wederom de tweede plaats met een totaal opgehaald bedrag van €24 miljoen. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2016 toen zij €25 miljoen aan financiering op haalden. Dit jaar bereikte Geldvoorelkaar.nl een mijlpaal door als eerste crowdfundingplatform in Nederland de grens van €100 miljoen aan verstrekte financiering te doorbreken. Ook zijn de roerige tijden bij Geldvoorelkaar.nl dit jaar afgesloten door succesvol nieuwe investeerders aan te trekken en het hoofdstuk inzake het faillissement van Trustbuddy definitief af te ronden.

Meerover de crowdfundingmarkt

De Top 3 wordt dit jaar gecompleteerd door Funding Circle. Via het platform Funding Circle is ruim €10 miljoen aan financiering verstrekt aan mkb ondernemingen. Funding Circle realiseerde hiermee een forse groei ten opzichte van 2016 toen zo’n €5 miljoen aan financiering werd verstrekt via hun platform. Ook heeft Funding Circle, dat naast Nederland nog 3 andere kernmarkten kent (het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland), het afgelopen jaar additionele groeifinanciering opgehaald. Naar verluidt streeft Funding Circle de komende jaren ook een beursgang na.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie