Aanspreekcultuur goed voor sfeer en productiviteit op werkvloer

Aanspreekcultuur goed voor sfeer en productiviteit op werkvloer

Redactie Baaz
Als je de social media moet geloven, zijn we mondiger dan ooit. We durven alles te zeggen en tegen iedereen. Op de werkvloer zijn we echter veel terughoudender.

We spreken collega’s niet makkelijk aan op hun gedrag. In haar boek 'Aanspreken? Gewoon doen!' laat Gytha Heins zien hoe dit komt, wat je eraan kunt doen en wat het je oplevert als je wél van je laat horen. Het boek is een uitgave van Boom uitgevers Amsterdam. 

Kritiek geven en kleur bekennen

Als we elkaar vaker aanspreken, kunnen we productiever zijn, meer omzet realiseren, kosten besparen en het verzuim terugdringen, zo is gebleken uit het onderzoek dat Heins deed onder 500 managers. We gaan er dus niet alleen beter door samenwerken, maar het levert ons ook onder de streep veel op. 

Toch doen we het niet (genoeg). Nog een cursus ‘feedback geven’ heeft geen enkele zin, aldus Heins. Het gaat er niet om wat je precies zegt, maar dat je het zegt. Zolang we het blijven zien als belerend of betuttelend zullen we het niet doen. Het belangrijkste is daarom dat we anders leren aankijken tegen aanspreken.

Aanspreken gaat namelijk niet alleen over kritiek geven, maar ook over kleur bekennen. Het gaat over tolerantie én grenzen stellen, over aanspreken én aanspreekbaar zijn. 

Angst en de wil om het tóch te doen

Voor haar boek ging Heins op onderzoek uit en ontdekte zeven redenen waarom we nog te vaak onze mond houden. Zo brengen we liever geen slecht nieuws, willen we de ander en onszelf gezichtsverlies besparen en de relatie goed houden. 

Het begint bij het verkrijgen van inzicht in hoe onze menselijke natuur ons in de weg zit. Vervolgens laat Heins zien hoe we die obstakels kunnen overwinnen, bijvoorbeeld door te begrijpen dat problemen niet worden opgelost zolang we elkaar niet aan afspraken houden en dat het belangrijk is in ieder team af te spreken hoe ‘normaal doen’ eruitziet.

Boek over aanspreekcultuur

In haar boek geeft Heins allerlei achtergronden, inzichten en veel praktische tips, onder andere voor het voeren van het gesprek. Het ultieme doel: mensen écht helpen bij het creëren van een aanspreekcultuur waarin we niet alleen anderen aanspreken maar ook meer halen uit wat anderen óns te zeggen hebben. Alleen op die manier creëren we de open en volwassen samenwerking waar we allemaal naar verlangen.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie