Afzetprijzen industrie flink omhoog

Afzetprijzen industrie flink omhoog

Redactie Baaz
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september bijna 5 procent hoger dan in september 2016.

De prijsstijging is weer wat hoger dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 4 procent duurder, meldt het CBS.

Ook olie duurder in september

In september 2017 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 46,5 euro. Dat is 10,5 procent meer dan een jaar eerder. Een maand eerder lag de prijs voor een vat ruwe olie tegen de 44 euro, 4,5 procent hoger dan in augustus 2016.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in september 18,5 procent duurder dan in september 2016. Een maand eerder was de prijsstijging bijna 14 procent. 

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus waren chemische producten bijna 7 procent duurder. 

Prijzen in machine-industrie lager

De prijsstijging van producten van de basismetaalindustrie lag ook boven de gemiddelde stijging van bijna 5 procent. Dat hangt onder meer samen met hoge prijzen voor staal door de relatief grote vraag. 

Verder waren ook de afzetprijzen van de metaalproducten-, de voedingsmiddelen-, de rubber- en kunststof-, en de auto-industrie hoger dan een jaar eerder. De prijzen in de machine-industrie lagen daarentegen opnieuw lager dan een jaar eerder.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie