War on talent: werknemer staat steeds sterker

War on talent: werknemer staat steeds sterker

Redactie Baaz
De strijd om talent woedt heviger dan ooit. De werkloosheidsgraad daalt en elke maand komen er vacatures bij. Kortom: de positie van de werknemer wordt sterker.

De War for Talent bereikt een nieuw hoogtepunt. In juni 2017 was slechts 4,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dit is een nieuw record sinds de zomer van 2011, blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2018 voor finance-, accounting- en administratieve professionals. 

Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2017 waren 184.000 vacatures onvervuld, een stijging van maar liefst 13.000 vacatures ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om geschikte kandidaten te strikken.

Efficiënt wervingsproces

De War for Talent begint bij het wervingsproces. Als dat te lang duurt, dan is de kandidaat al niet meer geïnteresseerd. Het wervingsproces duurt gemiddeld 3,5 maand. De meest voorkomende reden dat het proces te lang duurt is volgens 44 procent van de ondervraagden de zoektocht naar kandidaten met de juiste kwaliteiten. Daarnaast zorgt een te grote hoeveelheid ongeschikte cv’s volgens 36 procent voor een vertragende werking. Ook het feit dat er te veel mensen bij het wervingsproces zijn betrokken, zorgt ervoor dat het niet zo snel gaat als gewenst.

In de zoektocht naar het juiste talent worden soft skills steeds belangrijker: analytische vaardigheden (61 procent), strategische visie (55 procent) en communicatieve vaardigheden (47 procent) zijn voor werkgevers van groot belang. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat meer dan acht op de tien ondervraagde CFO’s overweegt om niet-financiële professionals te benaderen om openstaande vacatures in te vullen en hen intern bij of om te scholen.

Gunstige beloning talent

Het gebrek aan gekwalificeerde professionals zorgt ervoor dat potentiële kandidaten veeleisender kunnen zijn wanneer ze hun volgende werkgever kiezen. Wie biedt een flexibele beloning aan met een goed loon en gunstige secundaire voorwaarden? Welke werkgever zorgt voor een aangenaam werkklimaat waarbij de werknemer wordt gestimuleerd en ondersteund?

In de administratieve sector zorgt dit voor een competitief klimaat: 92 procent van de ondervraagden zegt het komende jaar een loonsverhoging door te voeren van gemiddeld acht procent. Werkgevers die de lonen niet aanpassen, zeggen dat het komt omdat de lonen al marktconform zijn (58 procent) of dat er een gebrek is aan financiële middelen (42 procent). 

Daarnaast is het een markttrend dat werknemers steeds meer de regie in eigen handen willen nemen. Werkgevers spelen in op deze wens door naast flexibele werktijden, ook flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Dat betekent dat een werknemer naast zijn salaris een vrij besteedbaar budget krijgt, dat bijvoorbeeld in te zetten is voor extra verlof, pensioen of scholing. Uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat 55 procent van de werkgevers inmiddels is overgestapt op deze manier van belonen.  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie