HUBOT: uitzendbureau voor mensen én robots

HUBOT: uitzendbureau voor mensen én robots

Redactie Baaz

‘HUBOT, het uitzendbureau voor mensen én robots’ opent zijn deuren op 21 oktober. De als uitzendbureau vermomde expositie is onderdeel van de Dutch Design Week.

Initiatiefnemers van HUBOT - gevestigd in de Eindhovense MediaMarkt - zijn Next Nature Network, gemeente Eindhoven en Start Foundation. HUBOT laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.

Want hoe kijkt de samenleving tegen robots aan? Als beangstigende objecten waarmee mensen op de arbeidsmarkt moeten concurreren? Als technologie die stuurbaar is? Of zelfs als nieuwe soort waarmee we kunnen samenleven?

Robotisering

Bij veel mensen roept de term ‘robotisering’ negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?

Na een bezoek aan HUBOT kijken bezoekers heel anders naar technologie (en het gebruik ervan). Want als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.

Empowered by robots

HUBOT is onderdeel van het overkoepelende programma ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network). 

Empowered by Robots wil de positieve aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt. Centraal hierbij staan mensen met minder kansen op werk of van wie de banen ogenschijnlijk bedreigd worden door robots.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie